Ilmainen Internet

Monet pinnalle ja julkisuuteen kaipaavat Web 2.0 yritykset tekevät ja teettävät paljon työtä ILMAISEKSI voidakseen tuottaa ilmaisia palveluja. Myyntikelpoisen yhteisön rakentamiseen tarvitaan nykyään miljoonia uurastajia. Yleensä näille ei makseta pennin hyrrää.

Aiheesta keskustellaan USA:ssa. Suomalaista todellisuutta en tunne, mutta Amerikassa ns. „blue collar“ bloggajat ja kotikoodarit harkitsevat ammattiyhdistyksen perustamista.

Web 1.0 aikakauden romahtamisen jälkeen moni koodasi pitkään ruokapalkalla. Nyt tilanne saattaa olla toinen. Uusissa (start-up) yrityksissä ilmaiseksi tekeminen on yleistä. Tekijöille tarjotaan optioita ja jos tärppää saavat hikiverstaan koodinvääntäjät palkkansa jälkikäteen. Tämä vaatii uskoa tulevaisuuteen!

Suurta julkisuutta saaneet rahakkaat Web 2.0 aquisitiot, MySpace, Skype, YouTube jne. ylläpitävät mielikuvaa, että jonain päivänä „meidänkin lafkalla“ tärppää ja aina löytyy niitä, jotka ovat valmiita yrittämään kuuta taivaalta.

Web 2.0 menestyksen perässä juoksijoita voidaan verrata Hollywoodissa käsikirjoitus- ja esiintymissopimuksia kärkkyvien suureen joukkoon, jotka leipänsä pitimiksi tekevät muita oheishommia tarjoilijoina, siivoojina ja pizzakuskeina.

Mediat kertovat joka päivä uusista menestyjistä, mutta harvemmin niistä, jotka jotka joutuvat duunaamaan ilmaiseksi; kulkevat kadun varjoisalla puolella.

2 Kommentare zu „Ilmainen Internet

 1. Se lienee yksi asia joka olisi otettava huomioon kun Yritys 2.0 kirjoitetaan. Ihmiset, jotka elämänsä taloudellisten edellytysten osalta ovat, tavalla tai toisella, meidän muiden varassa. Ja käyhän se jos kyseessä olevat ovat nuoria, usein kai vanhempiensa rahoituksella eläviä. Mutta kun tiedän tapauksia USAssa, jossa nämä elätit ovat jo reilusti ylittäneet 50-vuotispäivänsä. Ja käyhän sekin. Mutta kuinka laajalti se on mahdollista?

  Jonkun kai edelleenkin täytyy jossain luoda jotain lisäarvohyödykettä josta joku joku on valmis jotain vapaaehtoisesti maksamaan?

  Vai joko talouden ikiliikkuja on keksitty?

 2. Jäin miettimään FREE kulttuurin kääntöpuolta, kun törmäsin USA-keskusteluissa henkilöihin, jotka tekevät pitkää päivää suurin odotuksin, mutta tili tulee jos tulee.

  Yritys 2.0 kirjassa sietää käsitellä FREE asiaa.

  Ihailemme FREE – ILMAISPALVELUJA, mutta emme tule ajatelleeksi, että eivät ne synny ilman lounasta.

  There is no FREE lunch.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s