Stasi Uhkaa ½ Suomea!

Stasi vaarantaa turvallisuutesi. Politiikan jälkiuunileipää tarjolla, kun muutakaan uutisoitavaa ei maassamme politiikan rintamalla tapahdu.

Leipzigin läheisyydessä olevat kemianteollisuuden keskittymät kertoivat karulla tavalla ympäristönsuojelun tärkeydestä. Bitterfeld oli nimensä arvoinen. UMWELTKATASTROPH!

Stasin varjo ulottuu vasta nyt – melkoisella viiveellä – suomalaiseen todellisuuteen. Sisäministeri pudottelee, että listat julkaistaan, jos ne eivät vaaranna maamme turvallisuutta.

Stasin poliisit ovat kerran pysäyttäneet minut DDR:ssä, kun harhauduin väärälle maantielle, mutta siitä selvittiin konepistoolimiehen tiukalla ohjeistuksella.

Itä-Berliinissä DDR:n poliisit tarkistivat aikoinaan kameralaukkuni monta kertaa ja halusivat tietää, mitä puuhailen, mutta puhumalla siitäkin selvittiin.

Vierailimme Berliinin muurin murtumisen jälkeen usein ex-DDR:ssä. Ajoimme sitä kautta Saksan halki kohti Ranskaa. Alue on nopeasti muuttunut, eikä siinä ole enää entisaikojen kommunistisen utopian „loistoa ja hohtoa“.

DDR:läinen rakentaminen on mielestäni vaikuttanut suomalaiseen arkkitehtuuriin ja kaupunkirakentamiseen. Ehkä hiihtoliiton ja muiden urheilujärjestöjen pomot hakivat myös oppeja DDR:stä. Doping-asiantuntemusta sieltä löytyi roppakuapalla. Mutta, mikä olisi ollut se poliittinen viisaus, jota suomalaiset etsivät sosialismin mallivaltiosta?

Kuka tietää?

4 Kommentare zu „Stasi Uhkaa ½ Suomea!

 1. Kirjoittajan ajatus:

  „Mutta, mikä olisi ollut se poliittinen viisaus, jota suomalaiset etsivät sosialismin mallivaltiosta?“

  Kysymys on hyvä ja aiheellinen.
  Mitä Suomi haki DDR.stä ? Maa on historiallisesti katsoen monster, hirviö, failed state….
  Sitä utopiaa on hyvä kysyä entisiltä kommareilta ja DDR fanittajilta.

  Minusta tässä on kysymyksessä iso juttu, mutta Suomi ei halua sellaista.
  Suomi ja valtio ei ole halukas käymään valtakunnanoikeutta omia poliitikkojaan vastaan.

  Miksi ?

  Koska se näyttää todella erikoiselta ulospäin.

  Nämä listat ja Stasin agentit ovat jokaisella itseään kuunnioittavalla tiedustelupalvelulla tiedossa. Sen nyt lapsikin tietää. Ongelmallista tässä on suomen oma suhtautuminen asiaan. Tämä on se, että miten joku kaveri voi olla virassa, asemassa tai elää ilman tuomiota tai omaa tunnustusta virassa tai muuten luottamuksellisesssa asemassa ?

  Miksi valtio on päästänyt tälläisen kaverin eteenpäin ja virkaan ? Ongelma on todellakin se miltä suomi ja ja suomen oikeusjärjestelmä, poliittinen järjestelmä, yrityskenttä ja muu luottamuksellinen seikka näyttää ulospäin. Stasi oikeudenkäynti olisi valtiolle todella noloa.

  Tosin kansan on pakko saada tietää rikolliset. Tuomi on saatava. Oikeudellisesti murha ei koskaan vanhene. Sinua voidaan syyttä vaikka 40 vuoden takaa.

  Oikeudellisesti ei myöskään MAANPETOS vanhene. Maanpetos on jokaisen valtion oman oikeusjärjestelmän suurin ja törkein rikos.
  Se on erittäin vakava ja aina ankarasti tuomittu. Maanpetos tuomio annetaan valtakunnanoikeudessa, joka on erillinen oikeustuomioistuin koko oikeusjärjestelmän päällä.

  Tavallinen kansa ei tajua Stasi jutun suuruusluokkaa ja vakavuutta.
  Jokainen vakooja vieraanvallan lukuun on tuomittava.

 2. Oikean ja väärän erottaminen on politiikan teossa valtioviisautta:
  – ajauduimme Saksan rinnalle maailmansodassa (ajopuu)
  – olimme hyvää pataa Neuvostoliiton kanssa sodan jälkeen romahtamiseen
  – jotkut ihailivat DDR:ää (urheilu, rakentaminen, politiikkaa ja metodit)
  – nyt eu:n talutusnuorassa

  Pinen kansan täytyy valita vihollisensa kaukaa, mutta joskus ihailemme vääriä idoleja.

 3. Helanes, Isoveli valvoo, Supo ja DDR. Minua kiinnostaa, mitä jännää suomalaiset poliitikot näkivät DDR:ssä. Vierailin siellä muutamia kertoja ennen muurin murtumista ja sen jälkeen. Minulle DDR:n poliittinen viisaus ja rakentamisen tyyli ei auennut? Oliko siinä erilaisuuden viehätystä? Haluisin käydä Pohjois-Koreassa. Oletan, että en pidä näkemästäni, mutta erilaisuus kiehtoo.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s