Venäjä houkuttelee

Maailmankirjat sekaisin? Ei suinkaan, Venäjän talouden nousun vauhdittajiksi ilmoittautuvat odotetusti suomalaiset suuryritykset. Fortum investoi energian tuotantoon. StoraEnso miettii sellutehtaan rakentamista Moskovan takamaille.

Väyrysen mielestä uudet investointiavaukset eivät vaikuta puutulleihin pätkän vertaa. Venäjälle raakapuun vieminen on öljyyn ja kaasuun verrattuna pienimuotoista rahantekoa. Investointien houkutteleminen on heille strategisesti tärkeämpää. Alueellisesti ja lyhyellä tähtäyksellä menettäjänä on Karjala, mutta suomalaisten kannalta Karjalan metsiin kannattanee sijoittaa teollisuutta, joten muutokset saattavat koitua myös Karjalan eduksi.

Suomessa metsäkoneiden valmistajat ovat mielissään puutullien tulemisesta. Kotimaahan tarvitaan nyt monta tuliterää korjuuketjua. Suomen maaseudulle puutullit tietävät lisätuloja. Asvalttimetsänomistajatkin ovat kysynnän kasvusta tyytyväisiä. Korjuu ja kuljetus tietää työtä haja-asutusalueelle. Käykö tässä niin, että kaikki voittavat?

Kiinan odotetaan nousevan Saksan ohi maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi vielä tänä vuonna. Globalisaatio mullistaa näkemystämme maailman taloudesta. Eurooppaa muuttuu vähitellen hiljaisen kasvun vanhainkodiksi. Aasia, Kiina, Intia ja muut nousevien talouksien maat kaappaavat kovalla kasvulla entistä suuremman osan maailman taloudesta.

Suomalaisten yritysten ja yrittäjien roolina tässä myllerryksessä on keksiä aloja, jotka mahdollistavat taitavan ja sopeutuvan surfailun nopeasti muuttuvassa aallokossa. Numeroiden valossa pärjäämme mainiosti. Tiukan paikan tullen suomalaiset ovat sopeutuneet nopeasti uusiin tilanteisiin.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s