Monikanavabloggaaminen

Sataa, ulkona sataa, enemmän kuin laki sallii. Tämä vuosi on osoittautunut Itä-Suomessa toivottua vetisemmäksi. Vettä on järvessä enemmän kuin miesmuistiin. Sade pitää sisätiloissa, uhraan muutamia lisäminuutteja bloggaamiselle. Elina Hiltunen kirjoittaa heikoista signaaleista. Tarkastelen tässä yhtä.

Löyhästi blogi-alustoihinsa sitoutuneet talousbloggaajat etsivät uusia ja vaihtoehtoisia yhteisöjä. Suomi on pieni maa. Samat bloggaajat kohtaavat ja kommentoivat toisiaan mm. Kauppalehden Pressossa ja Taloussanomien Omansanassa. Joku nimitteli joukkoa sisäsiittoiseksi. Monen mielestä bloggaaminen on turhaa, ajanhaaskausta. Aika ajoin joku meistä antaa piut-paut, lähtee muille maille vieraille, siirtyy muihin harrastuksiin, kirjoittamisesta luovutaan. Bloggaamiseen kyllästytään. Ei hätää, uusia tulee tilalle.

Vapaana liikkuvat, itseään kirjoittamalla ilmaisevat bloggaajat, saattavat vaellella laajemminkin suomalaisessa web-yhteisöissä. Uuden etsiminen on pinnalla. Huomaan itsestäni, että haku on päällä. Etsin uusia ilmaisumuotoja. Alustojen hyvyys, pienet ominaisuusmuutokset ja lisäpiirteet eivät ole olennaisia. Ongelmat keskittyvät mielestäni nimenomaan kirjoittamiseen. Haluaisin kirjoittaa innovaatioista ja uusista nousevista busineksistä ja tuoda päivänvaloon sellaista, joka ei muuten saa näkyvyyttä perinteisissä medioissa.

Ehkä tarvitsen ajatusten ilmaisemiseen useita kanavia? Monikanavaisuus näkyy kaikkialla yhteiskunnassa.

Toisaalta, saatan tarvita myös uusia ajatuksia, ehkä kanavalta toiselle hyppeleminen tuottaa tuoreita ideoita. Haluan myös kehittää työtapojani. Bloggaaminen palvelee työskentelyni kehittämistä. Julkinen kirjoittaminen on osa suurempaa käsikirjoitusta. Palaute auttaa minua määrittelemään asioiden painotuksia ja tärkeysjärjestyksiä.

Amerikan-serkut (Web 2.0) puuhaavat tällaisten asioiden parissa:

Does the newsroom understand innovation?

 • Do journalists understand innovation concepts, processes, and ecosystems?
 • Is the newsroom organized to cover innovation?
 • Is innovation in journalism a prerequisite for journalism about innovation?

Innovation in Journalism

 • The new New Journalism: How innovation is driving the development of journalism
 • Examining the innovation ecosystem of the media

Journalism about Innovation

 • Differences between writing about science, R&D, and business, and writing about innovation
 • Covering the stages of the innovation process
 • Finding key sources for different aspects of the innovation ecosystem
 • Soundbites: interacting with communicators
 • Telling the story: narratives for innovation

Publishing Innovation Journalism

 • Business Models
 • Pushing the boundaries: new frontiers in publishing
 • Building an audience: how do people want their news?

Understanding the relationship between journalism and innovation ecosystems

 • How does journalism influence innovation ecosystems?
 • Why innovations systems and journalists need each other
 • Codes and ethics in a brave new world

2 Kommentare zu „Monikanavabloggaaminen

 1. Ei aikaakaan kun, joka tapauksessa ennen lähestyvää maailmanloppua, sanomalehtipaperitehtaat joudutaan ajamaan alas. Sillä jos kehitys kehittyy siihen suuntaan, miltä nyt näyttää, aamun lehdet ja lehdet pitkin päivää luetaan kotitelevision laajakankaalta. Tai missä tahansa silmälasimonitoreista. Ovathan nuo lehtimogulit jo osteskelleet yhtä ja toista „aallonpituutta“ ja „ilmatilaa“ vastaisen varalle. Vaikka kukaan ei voi aavistaakaan mikä muoto, mikä teknologia on vaikkapa kahdenkymmenen vuoden kuluttua käytössä. Mutta kirjoittelu, viestintä, kommunikaatio tapahtunee jatkossakin kielen varassa, ehkä kuitenkin niin että jotkin peijakkaan vempeleet tuottavat salamannopean simultaanitulkkauksen kielestä toiseen. Ei enää tarvitse, välttämättä, oman äidinkielensä lisäksi opetella muita. Tullaan tapaamisissakin ja keskusteluissa muurahaisten tapaiseen tuntosarvituntumaan.

 2. Oma käyttäytyminen osoittaa, että paperiroskaaa syntyy entistä vähemmän. Lukeminen ja asioiden seuraaminen on siirtynyt taulujen katselemiseen. Elintarvikepakkaukset ovat edelleen riesana. Uskoisin, että seuraamme muutaman kanavan sijasta satoja tai tuhansia tarjolla olevista miljoonista tietopurosta. Uskon, että peruskommunikaation ongelmat säilyvät. Wiion laki: „Kaikki viestintä epäonnistuu, kaikissa olosuhteissa, mutta jos onnistuu, silloin se perustuu väärinkäsitykseen.“

  Joten tekniikan muutokset eivät välttämättä lisää keskinäistä ymmärrystä. Väärinkäsittämisen mahdollisuudet monipuolistuvat. Uskon tässä Wiion viisaaseen arvioon.

  Sateita on pidellyt täällä Kostamuksen korkeudella.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s