Puutuotealan Uudistumisesta

Olen aika ajoin kantanut huolta puutuotealan uudistumisesta. Tutustuin eilen moderniin mekaanisen puunjalostuksen tuotekehitys- ja oppimisympäristöön ja jälleen heräsi toivon kipinä alan paremmasta huomisesta.

Mekaaninen puunjalostus on Suomessa pitkään ollut tulevaisuuden ala. Ideoita, konsepteja, uljaita lupauksia, visioita ja unelmia puurakentamisen yleistymisestä ja kehityksestä on aika ajoin päivitetty. Tuntuu kuin samat asiat nousisivat pintaa kymmenen vuoden välein. Kesä tuli, kesä meni, hanke hankkeen jälkeen on ajanut kiville. Todelliset uudistukset ovat antaneet odottaa itseään.

En ole vielä menettänyt toivoani. Uutta tapahtuu sittenkin kulisseissa ja verkostoissa. Hanketyö vie puutuotealan kulttuurista kehitystä eteenpäin. Uudistuvat suunnittelu- ja tuotantoteknologiat ja projekteihin osallistuvien yksiköiden yhteistyön virtualisoituminen mahdollistavat räätälöinnin ja samalla tuotantoyksiköiden välisen tehokkaan työnjaon.

Modernin tietotekniikan (3D CAD, CRM, ERP) hyödyntäminen verkottuneen tuotannon koordinoinnissa ja kehityksessä johtaa vihdoinkin kaivattuihin muutoksiin. Elektroniikan ja ohjelmistojen tuotannossa nämä ovat olleet arkea kauan, mutta puupuolella faksit yhä paukkuvat. Suunnittelupuolella on paljon pois-opittavaa. Rumaa osataan tehdä kalliilla, mutta kaunista Vuokkoa, Marimekkoa tai bränidä puupäiden joukosta on vaikea löytää. Miksi?

Tutkimme 90-luvulla Keski-Euroopassa sisäsaunojen ja eräiden muiden sisustuselementtien verkottuneen tuotantomallin soveltamista. Olimme aikamme edellä. Räätälöivään tuotantoon taipuvia kumppaneita oli niukasti tarjolla. Tietotekniikan ytimenä oli silloin faksi. Verkottunut yhteistyö oli mahdollista teoriassa, mutta taipui huonosti käytäntöön. Lopputuloksena oli, että laitoimme ns. „Sur la Measure“ (räätälöity mittatilaustyö) palvleutuotantomallin 15 vuodeksi pakastimeen. Eilen ajattelin, että nyt voimme vihdoinkin nostaa mittatilauskonseptit uudelleen pöydälle.

Perinteisen, tuotekeskeisen pakettitalomyynnin (paksuista esitteestä valitaan oma malli) rinnalle on tulossa räätälöityä, kustannustehokasta palvelutuotantoa, joka nojaa moderniin ja joustavaan konekantaan. Kirjoitan näistä uusista tuulista myöhemmin.

8 Kommentare zu „Puutuotealan Uudistumisesta

 1. „Kesä tuli, kesä meni, hanke hankeen jälkeen on ajanut kiville.“

  On siinä rahaa palanut.

  Oma käsitykseni heikkouksista on hiukan toinen. Puu on helposti työstettävä materiaali, ja kyllä minä olen kokenut, että taloja on muunneltu jo -90-luvun alussa. Ongelmana on enemmänkin myyntitaidon puute. Miia joskus kertoi tuoreita kokemuksiaan messuilta. Edustajat istuivat peffallaan, eivät tienneet mitään, mutta prujut sai sentään ottaa. Toisaalta jos kontakti syntyy ja myyjä suvaitsee vakuuttua ostajan olevan tosissaan kiinnostunut, kyllä sitä puuta on sentään suostuttu sahaamaan vähän poikkeavasti.

 2. MYYNTITAIDON PUUTE. Olet villakoiran ytimessä. Suo siellä, vetelä täällä kuvio toteutuu puutuotealalla. Tekijäorganisaatiot ovat tuotantokeskeisiä ja myyntiä ei ole saatu organisoitua. Mutta välissä on myös yllättävän joustamaton tuotantorakenne. Korostan nimenomaan esim. korjausrakentamisen edellyttämään mittatilaustaipuisuutta ja sen kustannustehokkuutta.

  Laadusta: hankeesta tuli kankkee, kun puuttui k.

  MESSUOSAAMINEN. Sosiaaliset taidot, small-talk ja asiakassuhteiden rakentaminen. Koko paketissa on korjattavaaa, mutta olemme oppivaa kansaa. Seitsemän veljestä koulun penkille. Siitä se alkaa ja Miialle kaunis mittatilauspytkinki!

 3. Ihan hetkessä ei vuosikymmenien lastulevyajankauden aiheuttamaa jälkeenjääneisyyttä pystytä korjaamaan. Suomi on ollut muuta Eurooppaa todella pahasti jäljessä, ei suinkaan edellä niin kuin on luultu. Jälkeen jäädään, kun kulttuuri rappeutuu, rakentamis- ja puunjalostuskulttuuri on meillä ollut harhapoluilla. Jopa joku Viro sopeutuu nopeammin.

 4. Totta puhu helanes (katsos nimi oikein). Uusi suomalainen tuotantotekniikka tulee Saksasta. Ihailen itävaltalaista Maasive-Holz puusepän-rakentamistaidetta. Das ist Schön! Edellä olemme vain kakkosnelosen sahaamisessa.

  Olemme edelleen yleisilmeeltä puuteollisuuden banaanivaltio, kantti kertaa kantti rakentamisen DDR (viittaan laatikko S- ja K-market kulttuuriimme). Harhapolulle jouduimme euroopplaisen mittapuun mukaan jo 50-luvulla, kun Suomi teollistui, teolliset materiaalit saivat ylivallan. Muovi, lastulevy ja asbesti-pohjaiset materiaalit pintarakenteissa.

  Suomessa on käytetty 300 000 tonnia asbestia nyt saneerattaviin rakennuksiimme. Saneeraus pitäisi tehdä valvotusti ammattitaitoisten asbestipurkajien toimesta. Asbestia käytettiin paloturvallisena väliseinämateriaalina sekä putkien eristeenä. Lisäksi asbestia on tuhansissa muissa paikoissa, kuten maaleissa, autojen jarruissa, kaakelien liimauksissa sekä saunakiukaiden ja keittiöliesien eristeissä. Jopa hiusten kuivaajissa ja koulujen piirtoheittimissä on aikoinaan käytetty asbestia.

  Vuonna 1988 asbestin käyttö rakennusmateriaalien valmistuksessa lopetettiin ja säädettiin luvanvaraiseksi. Vuonna 1994 sen käyttö, maahantuonti ja kauppa kiellettiin Suomessa kokonaan. Sitä ennen valmistuneista taloista löytyy asbestia sellaisenaan tai osana rakennusmateriaaleja. Monissa muissa EU maissa asbestin käyttökielto oli otettu käyttöön jo 80-luvun puolivälissä.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Asbesti

  Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 250 000 vakavasti asbestille altistunutta henkilöä. Asbestista aiheutunutta ammattitautia sairastaa 10 000 henkilöä. Noin sata henkilöä kuolee vuosittain asbestin aiheuttamiin ammattitauteihin, etupäässä syöpiin. Asbestille työssä altistuneet jäävät lähes poikkeuksetta ilman asianmukaisia ammattitautikorvauksia ja hoitotoimenpiteitä.

  Isäni kuoli asbestoosin aiheuttamaan keuhkosyöpään 79-vuotiaana, työskenneltyään muovialalla, joten nämä uudet uljaat materiaalit ovat koskettaneet hyvin henkilökohtaisella tasolla.

  Olemme „Suomi elää metsästä“ sloganista huolimatta puunjalostuksen kehitysmaa.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s