iPhone Ferrarilla 15 mph ilman Wi-Fiä

Tavalliset ihmiset ovat olleet innostuneita iPhone’sta. Se on puhelimeksi kallis ja sen suurimmat edut ovat monipuolisuudessa, mutta post-PC aikakauden alkuun tarvitaan vielä lisää joka paikan ominaisuuksia. iPhonessa on Jobsin mukaan Applen paras iPod.

Läppäräiden ja pöytäkoneiden myyminen kirpparilla ei vielä ole ajankohtaista. iPhone ei lupaa ahkerille blogaajille mitään uutta. Yhdellä sormella tai kahdella peukalolla kirjoittaminen ei houkuttele sujuvasti 10-sormijärjestelmää käyttäviä pikakirjoittajia. Läppäri säilyttää edelleen paikkansa tekstin ja sisällön tuotantokoneena. Arkkitehti ilman pöytäkonetta ja suurkuvanäyttöä on kuin isäntä ilman aitanpolulla…

iPhonen tekninen vertailu muihin laitteisiin on ontuvaa, koska tässä kisassa ei kilpailuteta insinööriä toista insinööriä vastaan. iPhone ilmiön tehtävänä on nostattaa kuluttajien älypuhelin-mielenkiintoa. iPhone muuttaa kuluttajien tulevaisuuden odotuksia. Tästä huumasta hyötyvät kaikki suuret ”smart phone” valmistajat. Nokia etunenässä, koska sillä on tarjolla varteenotettavia vaihtoehtoja.

iPhonen on sosiaalinen ilmiö. Vastaavaa julkisuutta ei mikään kuluttajatuote ole aikaisemmin vetänyt puoleensa. Julkisuuden laajuus ja intohimo eivät ole Applen käsissä. Tämä hanke etenee omalla logiikallaan. Tämä on consumer generated branding’ia.

iPhonen tekniikan heikkouksista ja vahvuuksista on mediat, blogit ja wikit pullollaan. Lisää tietoa julkaistaan tunneittain. Vastavoimat aktivoituvat ensi viikolla.

Amerikkalaisten medioiden mukaan, julkisuuteen tarjotaan uskomattomia iPhone juttuja. iPhone-huijarit ovat jo hioneet kynsiään. iPhone for FREE – iPhone ilmaiseksi roskaposti tulee lisääntymään Nigeria-kirjeiden kustannuksella. Jonottamatta jättäneet voivat ostaa iPhone’n eBaysta tai Craigs Lisitistä $ 1 500.
Miten suureksi Apple kasvaa tämän johdosta? Mihin kipuaa Applen pörssikurssi? Ensimmäiset viikot eivät vielä kerro koko totuutta. Jos Applelle hyvin käy, joudumme seuraamaan näytelmän jatko-osiota joulukuussa 2007, kun iPhone tulee Eurooppaan ja leviää muualle maailmaan.

Ennustaisin näillä näkymin suurinta menestystä Japanissa ja Kaukoidässä. Eurooppalainen media saattaa osoittautua kriittisemmäksi. Onhan vehkeestä enemmän tietoa joulukuussa. Kaukoidässä merkin imagoarvolla on suurempi merkitys. Isossa Britanniassa Apple saattaa menestyä hyvin. „Vodafone is currently in an ideal position to take on the iPhone, because its 3G network is hugely under-utilised.“ Writes Guy J Kewney | posted on 29 June 2007.

Apple I jälkeen tuli Apple II ja Apple III, Apple Lisa ja Macintosh kottaraisen pöntöt. Steven Jobs kehitti 90-luvulla potkut Apple’sta saatuaan edistyksellisen NeXT Computerin. Apple osti vuonna 1996 NeXTin käyttöjärjestelmän ja Steven Jobs palasi kaupan kautta Applen pääjohtajaksi. iPod toi Applen uudelleen julkisuuteen, median ja Apple fanaatikkojen lellikiksi.

Steven Jobs on epäonnistunut aikaisemmin. Hän sai potkut perustamastaan firmastaan. Tuittupäinen itsevaltias on kuitenkin 2000-luvulla nostanut Applen 90-luvun ahdingosta megajulkisuuteen. Jumalaksi tai tekno-pyhmykseksi julistaminen on vielä ennen aikaista, mutta jotain Jobs ja sulkeutunut organisaationsa tekee oikein, muuten tällainen hulabaloo ei olisi mahdollista.

Pressossa bloggaava „IKÄVIÄ UUTISIA“ suitsutti postissaan Apple OSX: „Applen OSX saattaa olla maailman paras käyttöjärjestelmä. Se on täysiverinen käyttöjärjestelmä joka toimii pöytäkoneissa ja multimediatietokoneissa ja se voi toimia muissakin laitteissa. Lisäksi kaikissa OSX-koneissa toimivat samat ohjelmat ja niitä voidaan kehittää samoilla työkaluilla. Applella on merkittävä kilpailuetu koska se voi rakentaa minkä tahansa laitteen OSX:n avulla helposti!“

Kuka tohtisi verrata OSX mobile versiota Symbianiin, Linux mobile ja Microsoft Mobile 6 verisioihin? Käyttöjärjestelmien monikäyttöisyydestä ei täällä ole käyty keskusteluja. Olen utelias… Käyttiksen monikäyttöisyydellä on taatusti strategista merkitystä. Nokia on vahva Symbian kannattaja ja käyttäjä.

2 Kommentare zu „iPhone Ferrarilla 15 mph ilman Wi-Fiä

  1. Terve sinne Sotkamoon. Mietin tuota julkisuuspuolta. Benefonin vehjettä on odotettu. B:n kannattajat olisivat varmaan järjestäneet Suomessa samanlaisen hypetyksen. Nokia on luullakseni esitellyt kerralla useitakin malleja. Onko N95 ideaalinen nimi? En tiedä oman tai vaimoni kännykän mallia, jälkimmäinen on siksi uusi ja monipuolinen, että sen kehtaisi ilmoittaakin…

    „Laatukauppa“ Gigantilta tuli tänään postissa paperimainos. Prada-nimisellä puhelimella on kuinka ollakaan, kosketusnäyttö. Hinta 860 euroa, onkohan siinä iPhone-lisää?

  2. Pradassa on tietenkin vielä design-lisää. Numerot ovat nimityksen kannalta helpompia, koska siloin ei joudu kymmenissä maissa oikeuteen merkkikiistan takia, mutta samalla se tekee puhelimista persoonottamampia. En minäkään muista puhelimeni tai tietokoneitteni tyyppinumeroa, mutta en ostaisi Pradaa pelkästään imagon takia. Nokian N95 olisi kelpo työkalu ja saattaisin innostua iPhonesta, jos se olisi meillä nyt tarjolla. Sen verran narusta vietävää sorttia minäkin olen.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s