Mika Pantzarille Snowpoliksesta

Tulevaisuudentutkija Mika Pantzarin mielestä Sotkamossa toimivassa Snowpoliksessa oli jotain uutta ja innovatiivista. Lupasin pääsiäisen 2007 aikoina kirjoittaa aiheesta, koska kyseinen Snowpolis on meitä lähellä Vuokatissa.

Poikkesin tänään Kajaanissa. Istuimme Erjon kanssa Kajaanin torikahviossa sulkemisaikaan asti ja turisimme keksimisestä, virtuaaliorganisaatioista, Kajaanista ja innovaatioiden kehityksestä. Ystäväni Erjo on ns. „vanhoja kajaanilaisia“, joka on vienyt älykkäitä antureita maailmalle 70-luvulta alkaen. Paljon maailmaa kiertäneen pohjalaisen toimipaikkana on Atlanta, Georgia, USA. Hän on viihtynyt siellä 27 vuotta. Paluusta ei ole varmuutta. Erjo ja vaimonsa ovat USA:n kansalaisia. Emme ole tavanneet pariinkymmeneen vuoteen, mutta olemme viime kesästä lähtien keskustelleet Skypessä politiikasta, busineksestä ja ilmastonmuutoksesta.

”Snowpolis on innovaatio”, kirjoitti Mika Pantzar. Paluumatkallani Kajaanista päätän poiketa Snowpoliksessa, Vuokatti, Finland. Tapaan infossa Tanja Keräsen, joka ystävällisesti kertoo kohteesta ja viereen rakennettavasta uudesta Sokos Hotellista. Snowpoliksen toimitusjohtaja Antti Leppävirta on ilmeisesti talossa, jututan häntä myöhemmässä vaiheessa. Leppävirta on liikuntapuolen ihmisiä, valmentaja, teeveestä tuttu, en ole tavannut häntä aikaisemmin.

Minua kiinnostaa Snowpolis kohteen innovatiivisuus, sen syntyvaiheet, mitä siellä tehdään. Esite kertoo ”aktiivisesta toimintaympäristöstä”, mutta en ole vielä tästä vakuuttunut, vaikka „avara aula luo mahtavat puitteet yli sadan henkilön asiakastilaisuudelle“. Tankkaan esitteistä lisätietoja:

  1. Liikuntateknologia
  2. Ravitsemusteknologia
  3. Talven teknologiat

Snowpolis teknologiapuisto soveltuu testauksen, kylmätestauksen, elektroniikka- ja ohjelmistoteollisuuteen sekä biotekniikkaan perustuvaan liiketoimintaan. Avot harashoo! tällaista on joka puolella. Vierastan esitteen teknologiakorostuksia. ”Snowpolis on osa laajempaa Multipolis-verkostoa, jossa on mukana 17 000 huippuosaajaa eri erikoistumisalueilta”, kerrotaan. Sotkamo asukasluku 31.12.2006 on 10 728. Luku antaa ymmärtää, että osa huippuosaajista on hujan hajan muualla, kaukana Sotkamosta. Tässä talossa niitä on korkeintaan sata tai kaksisataa. Hyvä niin. Viittaukset verkottumiseen ovat selviä. Etsin virtuaaliorganisaation ulottuvuuksia.
Snowpolis esitteen lupaukset leijailevat yläkäsitteissä ja sanahelinässä. Jatkan ytimen hakemista. Mikä on olennaista? Missä on pihvi? Ravintola KIPPO toivottaa ”Tervetuloa Nauttimaan”, juon kupin kahvia ja syön maistuvan pullan. Sisustuksen tyyli miellyttää, lounaan hinta on yllättävän edullinen, mutta olen myöhään liikkeellä, nyt ei ole aikaa, koska käyn vielä ostoksilla ennen kotiinpaluuta.

Entisen hallituksen opetusministeri ja seiväshyppääjä Antti Kalliomäki puhui 13.10.2005 Snowpoliksen avajaisissa. Sotkamo-lehti kirjoitti aiheesta, naapurimme kertoi tuoreeltaan ja ylpeänä uudesta kainuulaisesta hankkeesta, joka yhdistää lumen ja jään, osaamisen ja hiihtoputken, laskettelun ja katinkullan. Silloin en kiinnittänyt asiaan erityistä huomiota. Mika Pantzarin kommentti herätti uteliaisuuteni: mikä Snowpolis?

”Sotkamossa panostetaan osaamiseen ja arvostetaan luovuutta”, esitteen teksti jatkaa. Havukka-Ahon kirjoittaja Veikko Huovinen on sotkamolainen. Onko hänen luovuudesta siirtynyt fragmentteja Vuokatin Snowpolikseen? Toivotaan, toivotaan, ajattelen ja jatkan aiheeseen perehtymistä.

”Kainuu on hieno esimerkki siitä, kuinka aidon innostunutta ja ennakkoluulotonta oman alueen kehittämisen pitäisi olla”, aloitti Antti Kalliomäki, SDP.

En jaksa innostua EU:n tavoiteohjelmista. Niiden avulla Kainuuseen salakuljetetaan vain byrokratiaa ja lomaketrilogiaa. Yrityshautomot ovat menneen talven lumia, mutta ehkä silti tarpeellisia. Toivottavasti hautojat osaavat asiansa. Työvoiman saatavuus on Kiinassa ja Intiassa monin verroin helpompaa, minä etsin innovaatioita, joten en tartu siihenkään argumenttiin.
Myönnetään, toimitilat ovat nykyaikaiset. Poikkesin lähtiessäni vessassa, jossa valot syttyivät, kun avasin oven ja sammuivat ilmeisesti poistuessani. Tämä oli innovaatio numero 1. Löytyykö lisää?
”Vuokatissa asuminen merkitsee elämisen laatua. Omasta pihasta voi poimia marjat ja sienet pakastimen kätköihin pitkän talven piristykseksi, suunnata ladulle tai lähteä ulkoilemaan puhtaaseen luontoon. Viikonloppuisin voi lähteä golfaamaan tai laskettelemaan vain muutaman minuutin ajomatkan päähän omalta etuovelta.”

Poikkean kunnan nettisivuilla: Sotkamon kunta on Suomen paras kunta, imagotutkimusten kärjessä. Sotkamon hyvä imago perustuu muun muassa vapaa- ajanviettomahdollisuuksiin, elinkeinoelämän kehittämiseen ja kunnan kehittämisaktiivisuuteen. Sotkamolaisessa tekemisen meiningissä yhdistyvät päättäjien, yritysten ja kuntalaisten voimavarat. Sotkamolaisesta toimintatavasta on tullut käsite!

„Kokouspäivän kruunaavat Vuokatin monipuoliset liikuntamahdollisuudet.“ Olen kuullut tämän kaiken aikaisemmin. Mitä Mika Pantzar mahtoi tarkoittaa? Jatkan ytimen penkomista.

Kalliomäen puhe siirtyy ns. Shanghain listasaan. ”Listalla näkyy parhaimmin sijoittuneena suomalaisena yliopistona Helsingin yliopisto sijaluvulla 76. Maailman 500 parhaan yliopiston joukkoon mahtuu suomalaisista lisäksi Turun, Jyväskylän ja Oulun yliopistot sekä Teknillinen korkeakoulu.”

Haloo! Mistä ministeri puhuu? Olemme Sotkamossa ja täältä on pitkä matka Helsinkiin, Ouluun ja Shanghaihin. ” Suomen yliopistot sijoittuvat kuitenkin suunnilleen samalle tasolle kuin Pohjoismaiden parhaat yliopistot”, Kalliomäki jatkaa Snowpoliksessa 13.10.2005.

Jatkan esitenipun selailua. ”Mentorit kaipaavat lisää järisyttävän rohkeaa innostusta. Akke Virtanen ja Leena Valtanen haluavat antaa pitkän yrittäjäpolkujen kulkemisen tuoman kokemuksensa nuorten yrittäjien käyttöön. Mentorit haluavat auttaa, etteivät kaikkien tarvitse lyödä päätä samoihin seiniin kuin he itse ovat lyöneet tai upota samoihin monttuihin kuin he itse ovat uponneet.”

Nyt lähestytään yrittämisen ydintä. Perustimme A.D. 1981 Akke Virtasen kanssa CIS- Corporate Information Systemsin. Sen jälkeen olemme tahoillamme harrastaneet sarjayrittämistä, olleet monessa mukana ja „Sissin“ Akke on myös muuttanut Sotkamoon. INTO MAGAZIN 1/2007 on yrittäjyyden valmennuskeskuksen julkaisu ja se löytyi Snowpoliksen esitehyllystä.

Onko Akke ollut mukana luomassa, kehittämässä, rakentamassa, ideoimassa Snowpolista? Leena Valtanen veti Kajaanin menestyksellistä K-Supermarketia 80-luvulla. Nämä henkilöt tietävät paljon yrittämisestä. Palaan näihin henkilöihin myöhemmin.

Filosofi, professori Esa Saarinen, on Innotalon ”kummisetä”. Löydän lisää tuttuja kasvoja. Takakannen lisätiedoista ilmenee, että Innotalo toimii Kajaanissa ja Vuokatissa. Tämä jengi on ”Yhdessä luovaa Kainuuta rakentamassa”.

”Meidän pitäisi itse luoda tämä maa”, jatkaa Akke Virtanen.

Miten kaukana Snowpolis on Helsingistä? (n. 600 km) Missä ovat maailman metropolit? Ja missä ovat 17 000 huippuosaaja, joista esitteessä kerrottiin? En mene yksityiskohtiin, olen edelleen hajatiedon varassa. Oivallan kuitenkin jotain olennaista. Helsingin kehittäjät miettivät Sipoon kaappaamista ja liittämistä osaksi metroverkostoaan. Kainuulaiset voivat rauhassa kehittää maakuntaansa pääkaupunkin pikkupolitikoinnista välittämättä.
Yhtä hyvin voisimme ajatella, että Kainuu, Sotkamo, Vuokatti, Snowpolis ovat osia tulevaisuuden verkottuneesta Helsingistä, jonka fyysisiä rajoja ei enää tarvitse tunkea Kehä III sisäpuolelle. Nykyaikainen Kainuu kytkeytyy maailman kehitykseen aivan yhtä tehokkaasti kuin Sipoon susirajan takana oleva Itä-Uusimaa tai sen laidalla olevat Loviisa ja Ruotsinpyhtää.

Kirjoitan kirjaa virtuaalisten organisaatioiden kehityksestä 1970-2010. Erjon kohtaaminen Kajaanin torilla tai Aken löytäminen INTO Magazin sivuilta on osa re-konstruktiota, jolla etsimme uutta virtuaalista suuntaa inno-suomelle.

Meidän pitää aika ajoin luoda tämä maa uudelleen.

Fyysisten raja-aitojen kaataminen Sipoon susirajalla syö poliitikkojen ja virkamiesten energiaa. Kyllä meillä muutenkin lääniä, lakka- ja puolukkamaita riittää. Olennaisempaa olisi suomalaisen osaamisen verkottaminen ja kytkeminen globaaliin yhteyteen. Vuokatin Snowpolis on aivan yhteä hyvä osoite kuin Sipoon Nikkilä.

Hyvät naiset ja herrat

”Jälleen eletään murroksen aikakautta. Nyt on tehtävä ratkaisut, joiden varassa Suomen yliopistojen kilpailukyky voi tulevina vuosina suotuisasti kehittyä. Näitä ratkaisuja ei mikään osapuoli voi tehdä yksin. Yhteistyöllä pääsemme eteenpäin. Toivotan teille onnistunutta seminaaria ja menestyksellistä syksyä.”

Näin päätti ex-opetusministeri Antti Kalliomäki puheensa Snowpoliksessa 13.10.2005. Olennaista tässä on ”Yhteistyöllä pääsemme eteenpäin”.

Lupasin lisätä ns. off-line aiheiden käsittelyä blogeissani. Snowpolis on yksi näistä teemoista, eikä tässä vielä kaikki, Tämä sarja jatkuu, pysykää linjoilla.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s