Unohdettu Ruotsi – Pippi Långstrump

Olen kirjoittanut Venäjästä, puutulleista, Kiinasta, Aasiasta, Intiasta ja viime aikoina älykkäistä puhelimista, USA:sta, Web 2.0 ja Yritys 2.0, jopa Ranskasta, mutta Ruotis on jäänyt vähemmälle huomiolle. Norjasta ja Tanskasta en ole kirjoittanut riviäkään. Miksi läntiset naapurimme saavat niin vähän huomiota osakseen?

Ruotsi on Venäjää merkittävämpi kilpailija suomalaisille yrityksille useilla aloilla metsäteollisuudesta, laudan ja kakkosnelosen sahaamisesta, kännyköiden valmistamiseen.

Olemme ylpeitä suomalaisesta tietoyhteiskunnasta, mutta Ruotsi ja Tanska päihittävät meidät tilastoissa.

Ruotsalaisen ”Invest in Sweden” organisaation saavutukseksi voitaneen lukea kyky houkutella ulkomaalaisia investointeja maahan paljon Suomea tehokkaammin.

Suomalainen vastine „Invest in Finland“ tekee hyvää työtä paljon pienemmillä resursseilla. Invest in Sweden organisaation palkkalistoilla on parisataa henkilöä. Meillä investointien houkuttelijoita on muistaakseni kaksitoista henkilöä. Invest in Swedenillä on myös tehokas kenttäorganisaatio.

”Pippi Långstrump, böckernas huvudperson – den starkaste flickan i världen.”

Ensimmäinen Pippi Långstrump kirja julkaistiin 1945. Kuuntelin telkkarista kirjan arviointia toissailtana ja tulin miettineeksi mielikuvaamme ruotsalaisista. Pippi piirtyi ohjelmassa mieleeni paljon aikaisempaa radikaalimpana nuorten naisten ajattelun uudistajana.

Ehkä meidän pitäisi tutkia tarkemmin, mitä ruotsalaiset tekevät toisin ja paremmin. Kilpailijoina ruotsalaiset ovat meitä vastassa muuallakin kuin jääkiekkokaukalossa.

Ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat neuvotelleet itselleen vahvan aseman Suomen rahoitusmarkkinoilla (Nordea ja Sampopankki). Sonera siirtyi ruotsalaisten hoitoon. StoraEnso näyttää suomalaiselta, mutta Stora Kopparberg on vahvasti kuvioissa mukana. Strömberg siirtyi aikoinaan ABB:n alaisuuteen. Venäläiset ovat ostaneet lomamökkejä itärajan tuntumasta. Suuria valtauksia ei ole vielä tapahtunut.

Venäjä-pelkokertoimemme on Ruotsiin verrattuna paljon korkeampi. Itse asiassa, meillä on paljon voitettavaa yhteistyöstä Venäjän kanssa, kun kilpailemme ruotsalaisten kanssa markkinoilla.

Baltian talousalueen 100 miljoonan kuluttajan markkinat eivät myöskään ole valjenneet meille yhtä selvästi kuin ruotsalaisille. Otetaan opiksi. Naisyrittäjille suosittelen Pippi Långstrump lukemista. Arvon herroille se on liian rankkaa lukemista. Mutta jospa mamman kanssa yhdessä peiton alla.

Wikipedia: Pippi Långstrump är en av Astrid Lindgrens mest omtyckta litterära figurer och även namnet på den första boken om henne och hennes vänner, Tommy och Annika. Pippi-böckerna finns översatta till 63 olika språk.

4 Kommentare zu „Unohdettu Ruotsi – Pippi Långstrump

  1. Asiaapa puhut. Ja ovathan siellä vielä öljy- ja kaasurahoissaan rypevä Norja, jolla ovat turvanaan lisäksi vesivoima ja merenkulku kalastuksineen kaikkineen, ja Islanti pelureineen. Tanska on kaikin puolin ihmemaa, ei sanottavia luonnonrikkauksia mutta ilmeisesti järkeä. Ja Ruotsi on yhä edellämme, kaikessa.
    Mutta sitten tuohon Peppi Pitkätossuun ja Astrid Lindgreniin. Tanskalla oli H.C.Anderseninsa. Saduilla ja leikillä lienee lopulta arvaamattoman suuri merkitys. Tove Janssonia ja muumeja on kyllä markkinoitu yksityisesti hyvin, mutta olisiko siinä ollut ja olisiko aineksia kansallisesti enempäänkin? Emmekä ole ymmärtäneet valjastaa Kalevalankaan maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen innovoivaa sisältöä markkinatalouden tarpeisiin. Joulupukista on toki yritetty jotain mutta ei oikein saatu mitään, edes Lapin matkailussa joka kuitenkin on onnistumassa kiitos myös muuten huolestuttavan ilmastomuutoksen.

  2. En ole edes vilkaissut Häikiön Nokian historiaa. Marco Mäkisen vetävän kirjan olen lukenut. Tuskin se kummastakaan ilmenee, mutta minä väitän, että Ericsson on ollut ratkaiseva Nokian menestykselle. Ilman Ericssonia joku GSM-standardi olisi väännetty vaikka ranskalaisesta samppanjavispilästä ennemmin kuin Nokian mielen mukaan. Ericsson oli kilpajuoksun jänis, josta Nokia paineli tietyssä vaiheessa ohi. Asiasta tosin ei ollut sovittu etukäteen, joten tietysti jonkun rajan jälkeen Nokialla oli henkistä kanttia tarpeeksi ja jotkut asiat paremmin hanskassa.

  3. Pakko sanoa vanhanaikaiselle, että taisi Nokialla sittenkin olla enemmän tuuria kuin viisautta. Ihan hilkullahan se oli, ettei Nokiaa aikoinaan myyty Ericssonille. Vai muistanko väärin? Myöhemmin toki Nokia on onnistunut kilpailijoitaan paremmin.

  4. Olen tehnyt paljon yhteistyötä ruotsalaisten kanssa. Minulla on sukulaisia Ruotsissa. Aikoinaan tilaisin Dagens Nyheter sunnunitain -numeroa ja Veckans Affärer -lehteä. Havahduin ajattelemaan, etten ole blogannut Ruotsista, vaikka tunnen maata, mentaliteettia, olen ruotsinkielinen, tunnen Ruotsin yrityselämää paremmin kuin Venäjällä tai Kiinassa.

    Ehkä Ruotsi on liian lähellä, en ole keksinyt edes tikusta asiaa. Tunnistan, että naapurimme tekevät asioita toisin, olemme erilaisia, meillä on pitkä taival yhteistä historiaa, mutta olen vieraantunut maasta, ruotsalaisuudesta. Internet on etäännyttänyt Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa ja tuonut kaukaisia maita lähemmäs. Oudot asiat painottuvat netissä tärkeimmiksi. Onko Ruotsi liian tavanomainen? sisäsiisti? hyvin käyttäytyvä? näkymätön? Missä ovat, viipyvät en hurre igen tarinat? Miksi Ruotsi ei näy netissä? Miltä näyttää Suomi ruotsalaisten näkövinkkelistä? Tiedetäänkö meistä mitään? Onko Suomesta kuulunut uutta Slussening mannekiinien jälkeen?

    En finne igen, pohtii…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s