Maaseudun Ruplavetoinen Venäläistyminen

Hakki47 juhannusaattona 21.6.200 otsikolla Kurjistuva maaseutu: „Olen paennut viettämään juhannusta ja kesälomaa perheen kanssa Heinolaan. Kaukana kavala maailma. Vuosi vuodelta on ollut mahdollisuus aloittaa juhannuksen vietto yhä aikaisemmin täällä Suomen maaseudulla. Tämä siitä huolimatta, että Heinola lienee kaupunki. Viime vuonna, ja taisi olla sitä edellisenäkin, tilasimme kesälomamme ajaksi Itä-Häme lehden. Tänä vuonna ajattelimme katsoa kuinka aktiivinen on ao. lehden markkinointi. Vaan ei ole tarjousta / tyrkytystä kuulunut, ei näkynyt. Emmepä sitten viitsi tilatakaan. Saattaahan sen lukea torilla käytäessä tai anopilta iltapäivällä haettaessa. Voisiko markkinointioppien päivittämisestä olla hyötyä kurjistuvalle maaseudulle, mukaan lukien maaseutukaupungit?
Hauskaa Juhannusta kaikille blogaajille“, kirjoitti Hakki47.

SOTKAMO KAINUU

Kommentoin tuoreeltaan „hakin“ kirjoitusta lyhyesti ja jatkan hiukan pidemmällä analyysillä. Kurjistuva maaseutu muuttuu. Tulimme juhannukseksi Kainuun korpeen. Punaisen viivan piirtämisen ajoista ollaan siirtymässä uuteen punakoneen vetämään Gazprom talouteen. Maineikas Gasthaus Suvikas myytiin hiljattain moskovalaiselle matkailualan yritykselle.

Sotkamon Shellin kulmilla päämajaansa pitävä HTT (hevosmiesten tietotoimisto) väittää, että Sotkamossa kaikki tarjolle tulevat kiinteistöt myydään venäläisille alta aikayksikön.

Landea ja rintaviivaa Suomessa riittää. Pelko ylimäärän myymisestä ulkomaalaisille on käymässä toteen. EU-liittymisen alkumetreillä luultiin, että saksalaiset tulevat Mersuineen ja valtaavat joka niemen ja notkelman. Geopoliittisesti Suomi on venäläisille lähimatkailullisesti paljon kiinnostavampi. Heillä on lisäksi samanlainen suhde kesämökkeilyyn, saunomiseen (Datshat) kuin meillä.

Olemme palaamassa aikoihin ennen Venäjän vallankumousta, jollin Venäjän aateli ja raharikkaat lomailivat etelän lukuisissa kylpyläkaupungeissa. Loviisassakin oli sellainen. Hangossa on vielä fragmentteja mennen ajan loistosta. Nyt venäläisten huomio on siirtynyt Itä- ja Pohjois-Suomen hiihto- ja viihdekylpyläkohteisiin.

Elämme uutta aikaa. Ruplavetoinen nousu ulottuu kohta läpi kurjistuvan maaseudun. Suomen valtaaminen öljyrahoilla onnistuu ehkä mutkattomamminkin kuin osasimme arvata. Rajaseutukunnissa venäläinen vähemmistö osallistuu jo kunnallispoliittiseen päätöksentekoon. Raha tuo valtaa. Oletan, että tämä trendi vahvistuu. Lappeenrantaan rakennetaan Suomen suurinta Prismaa. Ensi vuonna Joensuussa on sitäkin suurempi. Venäläiset ostajat ovat Prismojen rakentajilla kiikarissa.

Nämä heikot signaalit kertovat venäläisen ostovoiman vaikutuksista Suomessa. Mitä tapahtuu yritysrintamalla? Kiinteistöt kiinnostavat, ostavatko venäläiset myös suomalasyritysten osakkeita? Saako rauhallisen maaseudun kehittäminen vetoapua Brysselin lisäksi myös Moskovasta ja Pietarista? Moskovan rahan hankkimiseen ei tarvita EU-projektisuunitelmia ja lomakkeeiden täyttöbyrokratiaa. Kapitalismin ydin on siirtynyt Venäjälle, Kiinaan ja Intiaan. Miten käy byrokratisoituvan EU:n?

Ein Kommentar zu “Maaseudun Ruplavetoinen Venäläistyminen

  1. Optimistisesti ja jopa realistisesti ajatellen Suomi on selkeästi hyötyjäpuolella, ainakin lyhyellä aikavälillä, itärajalla ja hiljalleen myös muualla. Uhkakuvat diplomatian/politiikan epäonnistumisesta, Venäjän sisäisestä kehityksestä, rikollisuudesta jne. ovat vaa’an toisella puolella.
    Suomen geopoliittinen sijainti on monin tavoin mielenkiintoinen.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s