Talous Työpaikat Rakentaminen Kupla

Raparperipiirakan tekeminen aprikoosipiirakkareseptin pohjalta on korkeampaa matematiikkaa. Osallistuin äsken tekemiseen keittiöapulaisena. Tehtävä suoritettu, voin tarkastella rakentamista meillä ja muualla. Synkkiä uhkakuvia on maalailtu, pelkokerroin nousee etenkin USA:ssa. Puhkeaako asuntorakentamisen kupla ja miten mahdollinen rakennusalan ”Katariina” pyyhkäisee Euroopan yli? Selviääkö Suomi? Mille tasolle asuntojen hinnat asettuvat? Säilyykö työllisyys korkealla tasolla? Selviävätkö kotitaloutemme korkeista lainakustannuksista?

Rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet kaksikymmentä prosenttia. Rakennusalan taloutta pyörittävästä ja työllistävästä kuplasta on puhuttu pitkään. Rakentajien mielestä taloutemme ei ole ylikuumentunut, rakennuskustannusten nousu, rakennus-tarvikkeiden ja raaka-aineiden korkeat hinnat eivät ole jarruttaneet kehitystä. Rakentaminen pyörittää talouden rattaita kiivaalla vauhdilla.

Materiaalikustannukset ovat nousseet vuoden aikana selvästi. Eniten ovat nousseet sähköjohtojen ja paneelien hinnat. Myös sahapuutavaran, vesiputkien ja betoniterästen hinnat ovat nousseet parikymmentä prosenttia. Keskustelin asiasta arkkitehdin kanssa, joka kertoi, että pistemäisiä hankkeiden lykkäämispäätöksiä on tehty, kun varmuutta rakennustarvikkeiden saatavuudesta ei ole.

Amerikkalaisten mielestä suurten omakotitalojen markkinat ovat siirtyneet brutaaliin kehitysvaiheeseen. Taloaan kauppaava joutuu höyläämään talonsa tavoitehinnasta $ 20 000 – $ 60 000, jotta ostajat innostuisivat.

Uudella mantereella omakotitalojen hinnat nousivat muutama vuosi takaperin pilviin, mutta nyt pilven reunalta tullaan syöksykierteellä alas. Meillä markkinat ovat seuranneet samaa nousevaa hintakehitystä, siirrymmekö täälläkin laskuun muutaman kuukauden viiveellä? Edullista rahaa on ollut paljon ja pitkään tarjolla, matalat korot ovat houkutelleet kotitalouksia ottamaan suuria lainoja. Suomen pankin Erkki Liikanen on aika ajoin varoitellut yksityistalouksien velkaantumisen vaaroista. Pankit ovat nostaneet korkotasoa.

Rakentaminen on ollut vuodesta 2001 vilkasta Amerikassa, Britanniassa, Ranskassa ja Espanjassa. Saksan talous on elpynyt, vauhti on kiihtynyt sielläkin. Pieni Suomi porskuttelee. Amerikan rakennusalan (Housing, Real estate) romahtamista on ennustettu, mutta kuplan kanssa on opittu elämään. Heinäkuun 17. päivä 2007 New York Times kirjoittaa Bear Sterns yhtiön pelastusoperaatiosta.

“They didn’t realize this was Katrina,” the investor said. “They thought it was just another storm.” The crisis this week (midsummer week 2007) from the near collapse of two hedge funds managed by Bear Stearns stems directly from the slumping housing market and the fallout from loose lending practices that showered money on people with weak, or sub prime, credit, leaving many of them struggling to stay in their homes. Bear Stearns averted a meltdown this time, but if delinquencies and defaults on sub prime loans surge, Wall Street firms, hedge funds and pension funds could be left holding billions of dollars in bonds and securities backed by loans that are quickly losing their value.

PS: Suomalaiset kiinteistöt kiinnostavat ulkomaalaisia sijoittajia. Konservatiivinen amerikkalainen raha etsii turvasatamaa. Portfolioita hajoitetaan, Suomessa arvokiinteistöjen hinnat ovat edelleen kohtuullisia. Onko mahdollista houkutella lisää ulkomaisia sijoituksia Suomeen? Kuka seuraa näitä asioita? Olen kiinnostunut aiheesta. Kommentoikaa. Jatkaisiko ulkomaalaisen rahan rantautuminen kiinteistöjen hintojen nousua?

4 Kommentare zu „Talous Työpaikat Rakentaminen Kupla

 1. Kiinteistöt on aihealue, jota aion itsekin vielä joskus käsitellä: Pari kommenttia:

  1) Uustuotannon hinnat ovat nousseet. Samoin vanhan kämpät esim. Hesassa, Espoossa ja Turun keskustassa. Raumalla, josta huomenna kirjoitan, vanha kämppä keskustassa maksaa 1000 euroa neliö. Sellainen on hintataso Turun huonoissa lähiöissä. Raumalta pohjoiseen Porissa on Suomen halvimpia hintoja. Itse olen miettinyt jossain vaiheessa muuttamista Laitilaan.

  2) Riskit: hintakuplaa siis ei ole monissakaan Suomen vanhoissa asunnoissa. Riskiä saattaa olla putkiremonteissa. Ne kasaantuvat, sanotaan, että -60 ja -70-luvun talot joudutaan remppaamaan samaan aikaan, koska jälkimmäiset ovat huonompia. Turun kaupungin tilintarkastajat ovat kiinnittäneet huomiota Turun kaupungin poikkeuksellisen suuren kiinteistömassan riskeihin juuri putkiremppojen takia. Lähiöt slummiutuvat, ja mistä saadaan rempan tekijät.

  3) Olen mukana ei-julkisesti noteeratussa kiinteistösijoitusfirmassa, kohde Baltia ja liike-, toimisto- ja tuotantotilat. Hinnat ovat siellä tapissa ja firman rahat lähinnä korkoinstrumenteissa. Sopivan hintaista ostettavaa ei löydy.

  4) Ostoskeskuksilla on sellainen citius, altius, fortius -ongelma, mitä Stokkalla ei ole. http://vanhanaikainen.blogit.kauppalehti.fi/2007/04/04/kesko-loosing-touch/

  5) USA:sta kirjoittaa ansioituneesti http://www.piksu.fi/musashi/ useammassakin kirjoituksessa. Tämä on kotiinpäin vetämistä vain siltä osin, että blogini sijoitusosio ilmestyy samalla piksun saitilla. Kirjoittajat ovat toki eri henkilöitä.

 2. Sikäli ainakin olemme rakennusalalla ikävässä jamassa, että työn jälki hirvittää. Kun paljon rakennetaan ja työvoimasta on huutava pula ja kun hommia ketjutetaan, laatua, niin työn kuin tarvikkeitten, on vaikea valvoa. Olemme jo tarpeeksi asti nähneet niin julkisessa rakentamisessa kuin yksityisessäkin merkkejä ala-arvoisesta laadusta. Jos atomivoimalatyömaalla, jota valvotaan tarkimmin, tavataan tuhat (1000) huomautettavaa yksityiskohtaa, niin jossakin omakotitalossa, jos kunnolla valvottaisiin, niitä on helposti sata (100). Yksikin, kuten jokin kiristämättä jäänyt putkitusyhde, saattaa olla liikaa, jos sitä ei havaita.

 3. Haluamatta olla pahan ilman lintu, niin menneinä aikoina viive USA – Suomi oli 6 kuukautta +/- 1. Joten eiköhän se sieltä. Johan se olisi taas aika jyvittää omistamista oikeille tahoille. On kuulemma viime vuosien aikana kaiken maailman reppanat päässeet rikastumaan.

 4. Köyhät lakkaavat köyhtymästä. Luin hiljattain raportin, että köyhyys on vähentynyt. Maailmanpankista potkut saanut pääjohtaja kirjoitti, että 400 miljoonaa pärjää nyt paremmin, mutta töitä riittää powerty rintamalla.

  Taisit tarkoittaa jotain muuta, et $1 per päviä ansaitsevia. Vaurastuvien talouksien joukkoon ovat nousseet Kiina, Intia ja Venäjä. Gazprom voinee kohta ostaa kaikki osakkeemme. Senkun koroilla elemme ja 100 W lamppua polttelemme.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s