Loma-Suomen monet kasvot

Matkustimme eilen läpi loma-Suomen. Vähän ennen Mikkeliä poikkesimme tienvarsitankkaamossa ja saimme syödäksemme kesän heikkolaatuisimman lounaan. Pääsiäisen aikana aterioimme saman ketjun ravintolassa Juvalla ja sikäläinen ruoka oli vielä huonompaa.

Suomalainen ei valita palvelun, kahvin tai ruoan heikosta laadusta, siksi olemme päätyneet termariin ja murukahviin, joka kulkee matkassa: pysähdymme aika ajoin ja sekoitamme omatekoista matkakahvia. Emme ole vielä päättäneet luopua ruokapalveluista, mutta kaukana ei ole viimeaikaisten kokemusten pohjalta sekään päätös.

Lisään vielä kolmannen kokemuksen saman merkkisestä ketjuravintolasta Lahdessa viime talvena. Matkamuonan taso on Berlusconin ja Chiraqin lausuntojen mukaista. Emme käsitä, miten bensaketjut pystyvät ruoan kehnoudessa ja kahvin laimeudessa näin tasaiseen suoritukseen. En viitsi haaskata energiaani negatiiviseen mainontaan. Totean vaan, että laitoskeittiömössön tuotekehittely on näillä xyz-asemilla viety äärirajoille. Näin surkeaa sapuskaa on vaikea muualta maailmasta löytää.

Miten ulkomaalaiset turistit kestävät tienvarsikeittiöiden tarjonnan? Aikoinaan naurettiin saksalaisille turisteille, jotka nuukuuttaan toivat mukanaan omat säilykkeensä matkaillessaan Suomessa. Kohta osa suomalaiset joutuvat siirtymään omiin eväisiin.

Porvoon K-marektissa katselimme myynnissä olevaa auto-jääkaappia. Poikkesimme Porvossaa hiukan ennen hollantilaisturistin murhaa. Olemme tilastojen valosssa väkivaltainen kansa. Olen samaa mieltä vanhanaikaisen kanssa, että iltalehtien tapahtumakuvaus oli rajua. Muttaa rankkoja ovat kännipäisten suomalaismiesten aatokset ja sekopäiset teot kesähelteellä. Silloin näitä outoja tyyppejä on liikkeellä.

Matkamme jatkui vitostietä pitkin, söimme omenia ja tomaatteja. Kuopiossa, Savon sellun jälkeen poikkesimme Joensuun suuntaan. Valtatie 17 varrella tutustuimme mielenkiintoiseen laitokseen Riistajärvellä. Kirjoitan tästä tarkemmin kunhan ilmat kylmenevät. „Juankoski here I come“, sijoittui myös matkan varrella. Tamfeltillä on Juankoskella yllättävän suuri tuotantolaitos. Strösmdalin paperintehdas näyttää komealta virtaavan veden äärellä ja Juankosken Biolämpö hohti uutuuttaan. Juice Leskistä ei enää näkynyt.

Mikkelistä maininnan arvoinen uutinen on suunnitelma, keskustan tuntumassa oleiven, korkeitten viljasiilojen hyödyntämisestä asumistarkoitukseen. Mikkelin viljasiilot sijaitsevat VR:n uuden matkaterminaalin vieressä. Paikallinen arkkitehti on pohtinut asiaa ja ehdotta asuntojen sijoittamista siiloihin. Idea siilomaisesta kerrostalosta tuntuu kannatettavalta. Siiloissa on betonista lumoa. Etelän betonilähiöt ovat muuttuneet. Demareiden tilalle on tullut bemareita.

Kerron juhannuksen jälkeen lisää paikallisuutisia Loma-Suomesta.

Juhannusaatto on Sotkamon Jatahovissa sujunut ruohonleikkuun, puutarhan kunnostuksen ja pihatöiden merkeissä. Töitä riittää pihalla ja puutarhassa yli viikonlopun. Tulin välillä tänne koneen ääreen henkeä vetämään. Sisällä on viileämpää. Keskikesän juhla alkaa osaltammme kohta. Ruoan valmistus tapahtuu kivikautisessa rantakeittiössä. Siellä iso rautapannu odottaa. Tarjolla on herkkuja monenlaisia. Kokkoa poltellaan, jos järveltä päin puhaltava tuuli iltaan mennessä hiukan laantuu.

Toivotan teille hyvät pressolaiset hauskaa juhannusta. Liikkukaa varoen vesillä, pysykää pinnalla, älkää polttako sormia kokossa, ajakaa isit ja äidit hiljaa liikenteessä. Nuorisolla olisi erityisiä syitä varovaisuuteen. Pitäkää huolta toisistanne. Nähdään juhannuksen jälkeen!

2 Kommentare zu „Loma-Suomen monet kasvot

  1. „Emme käsitä, miten bensaketjut pystyvät ruoan kehnoudessa ja kahvin laimeudessa näin tasaiseen suoritukseen.“

    „Laadun“ tasaisuus on todella huomattava ilmiö. Sama maku missä päin liikutkin, ei mitään turhia paikallisia erikoisuuksia.

    Se on huoltisten hyvä puoli, että tavaravalikoima on laaja (tosin elintarvikkeitten osalta osittain myös vanhentunut). Toisaalta auton tekniikka ei huoltisten hallinnassa. Se on ikävää, kun en itsekään tekniikkaa tunne.

  2. Hyvä oivallus, liikeidea on etääntynyt täysin pois alkuperäisestä tarkoituksesta. Ehkä siirtyminen rasvamontusta keittiöön vie oman aikansa. Liikeidiean muutos onnistuu powerpointissä hetkessä, mutta syvällisemmät kulttuurimuutokset tapahtuvat hitaasti. Näistä liikenneasemista on tullut halvalla, jostain kaukaa, ostetun ruoan jakelupisteitä (ei siis lähiruokaa). Heikoimpien raaka-aineiden kierrättäminen oman keittiön kautta ehkä tuo lyhytaikasta kannattavutta. Toivon, että näissä tapathuis oppimista, koska muuten ei ole toivoa, koska kaikki pienet tienvarsitoimijat ovat kadoonneet. Vaihtoehtona on vain oman Tranglia-keittiön virittäminen levähdyspaikalla. Toivotaan, toivotaan…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s