Innovaatiot, Öljy, Facebook, Finlandisierung

Suomi on pieni suuri maa, jota asuttaa homogeeninen kansa. Meillä on suhteellisen hyvin koulutettu kansa. Olemme kielitaitoisia, osaavia ja ahkeria. Osa meistä on kekseliäitä; osaavat innovoida uusia tuotteita, kehittää prosesseja ja palveluja. Keskustelin tänään koko päivän eri tilaisuuksissa alla olevista asioista ja teemojen käsittely jatkui näihin minuutteihin asti neljässä eri Basecampissa. Osansa saivat muutamat blogit. Skypetyksen vuoro on tiistaina. Päätin keittää kesäkeiton useista aineksista. Toivottavasti maistuu.

Ulkomaalaisten mielestä, Suomi voi ylpeillä puhtaudellaan ja kohtuullisen turmeltumattomalla luonnollaan, meillä on järviä ja metsiä vaikka muille jakaa. Silti saksalaiset eivät ostaneet rantojamme, rakentaneet joka niemeen ja notkelmaan kesämökkiä tai turistirysää. Eivät ole tulleet tänne sankoin joukoin hyttysten syötäviksi. Keskieurooppalaisista ranskalaiset, espanjalaiset ja italialaiset diggaavat Suomea luonnon ja puhtauden takia. Sijoittajat etsivät täältä kuitenkin kaikkea muuta kuin rantatonttia. Ehkä emme ole osanneet tuotteistaa kiinteistöjämme? Kuvittelimmeko, että ulkomaalaiset innostuisivat korpimaisemistamme meidän tavoin. Entä jos he olisivat kiinnostuneita pienistä kaupungeistamme ja turvallisista kuntakeskuksistamme? Venäläiset ovat osoittaneet tämän teoin: he ostavat kiinteistöjä, tuovat perheensä tänne turvaan lomalle, pois suurkaupunkien vilskeestä.

Facebook on tämän päivän ykkönen

Tässä kirjoituksessa on monta uutista. Silti nostan tämän Facebook asian ykköseksi. Sosiaalinen media, pehmeät prosessit, Soft Power, verkottunut yhteistyö, virtuaaliset organisaatiot, ekologinen teknologia ja kaikenlainen pehmoilu ovat muodissa. Facebook on seuraava suuri ”merger” ja / tai ”aquisition” uutinen. Siitä maksetaan sievoinen summa rahaa.

Facebook’s timing is perfect. They just released an API that gives third party developers deep access to Facebook functionality and its 20 million users. Not only can these third party start-ups get a widget placed on people’s Facebook profiles, but they can also get viral distribution through users’ news feeds and access core Facebook features. Using the tools that Facebook made available, developers could build new versions of some of Facebook’s own applications, like Facebook Photos. Users can then remove those default applications and add the new ones. Like Microsoft with Windows, Facebook is now competing with application developers on its own platform.

Raakaöljyn hinta 65 dollaria

Raakaöljyn hinta putosi New Yorkissa maanantaina, kun markkinoilla arveltiin bensan hinnan nousun laantuvan öljyntoimittajien lisätessä tuotantoa kesän kysyntähuipun tyydyttämiseksi.

Crude Light -laadun hinta heinäkuun toimituksille on laskenut maanantaina New Yorkissa 0,7 prosenttia 64,73 dollariin tynnyriltä. Viikko sitten maanantaina hinta oli 67,10 dollaria tynnyriltä.

Öljyn hinta on laskenut alle 65 dollarin tynnyriltä. Tällä hinnalla on merkitystä, koska on arvioitu, että biodieselin ja biojalostamoiden kannattavuus paranee sitä mukaan, kun öljyn hinta kipuaa yli 55 – 65 dollaria tynnyriltä (barreli).

Qatarilaisia sijoittajia Suomeen

Vieraille esitellään tutkimushankkeita ja suomalaista teollisuutta. Esillä ovat ainakin kaivos- ja etsintäteollisuus suorien pääomasijoitusten kohteena, teknologiayritykset ja bioala pääomasijoitusrahastojen kautta.

Brent Crude -laatu heinäkuun toimituksille noteerattiin tänään 70,35 dollariin tynnyriltä. Vielä toukokuun 24. päivä hinta oli vielä 71,80 dollaria tynnyriltä.

Talvivaaran nikkeliosakkeet kuumille kiville

Jopas menee mielenkiintoiseksi. Talvivaaran nikkelikaivosinvestoinnin on arvioitu maksavan 500 miljoonaa euroa. Lontoon annin, aiemman 100 miljoonan euron suunnatun annin ja lainan sekä brittiläisen Standard Bankin, ranskalaisen Société Généralen ja Nordean kanssa tehdyn 240 miljoonan euron lainasopimuksen jälkeen yhtiöllä on investointia varten koossa huikea lähes 700 miljoonan euron rahapotti.

Suomen valtio on lisäksi luvannut kaivoshankkeen tie-, rautatie- ja infrahankkeiden rahoittamisen ehdollisen 55 miljoonan euron tuen. Yhtiö joutuu lisäksi asettamaan kymmenen miljoonan euron vakuuden saamansa ympäristöluvan ehtojen vuoksi. Yhtiö on perustellut ylisuuren rahoituspotin keräämistä kaivoksen alkuvaiheen käyttöpääoman tarpeella.

Talvivaaran osake-enemmistö pysyy jatkossakin yhtiön toimitusjohtajan Pekka Perän sekä muun toimivan johdon hallussa. Perä ei ole halunnut myydä yhtiön osake-enemmistöä ulkomaille.

Finlandisierung kommenttini

Yritän katsella FINLANDISIERUNG aikakautta rajojemme ulkopuolelta. Liikuin 70- ja 80- ja 90-luvulla paljon ulkomailla. Nykyisin kotiolot voittavat. Briteissä Suomi miellettiin kekkoslovakiaksi, olimme osa itä-blokkia, pohjolan Jugoslavia. Japanilaisten mielestä meillä oli paljon tilaa, metsiä ja työpaikoilla tehtiin työtä rauhalliseen tahtiin. Heille maamme oli jonkunlainen luonnonvarainen onnela, josta golf-kentät puuttuivat. Amerikkalaisille Suomi oli osa Eurooppaa tai Skandinaviaa, mutta ei sillä ollut merkitystä. Emme nousseet uutisiin koskaan, missään, eikä mistään syystä. Silti meitä kiehtoi ajatus siitä, mitä muut meistä ajattelivat? Yleensä, ei mitään, ei hyvää, ei pahaa, olimme ahkeriaa ja vaarattomia.
Saksalaiset ovat aina pitäneet meistä, koska olimme aseveljiä. Finlandisierung oli pienen poliitikkopiirin terminologiaa. Suomalaiset naiset olivat keskieurooppalaisten mielestä kauniita ja vaaleita. Ei sillä ollut suurta väliä, tulivatko Ruotsista, Norasta, Tanskasta tai Suomesta. Mielestäni suomalaiset naiset käyttivät lomakohteissa ihania nailonisia nilkkasukkia, jotka erottivat joukosta. Me miehet lökäpöksyissämme tai liituraidassa, tennissukissa (Lenita yritti opettaa ja vaatettaa) ja vaalean värisissä läskipohjaisissa kengissämme emme saaneet ihailua osaksemme. Nykyään turkkilaiset saattavat pukeutua saman trendin mukaisesti.

Totuuskomissio sen ajan törkeyksien esilletuomiseksi olisi ehkä hyödyllinen, jos siihen otetaan lähiöiden rakentaminen DDR-malliin, kirkonkyliemme kauniiden puutalojen ja rakennusten tuhoaminen. Se mitä sota ei saanut tuusan nuuskaksi, katepillaroitiiin tuhannen päreiksi omin toimin ja rakennettiin nykyiset laatikkomarketit ja muut halpahallit niiden tilalle. Suomen historiattomuus on enemmän kuin yhden runoilijan töppääminen (paha moka). Tuhosimme omat kylämme ja kauniit kaupunkimme, koska halusimme urbanisoitua nopeammin kuin Romania.

Suomi on siisti paikka, mutta itseämme voimme syyttää monista töppäyksistä. Millaisia töplinkejä valmistelemme parasta aikaa? Mikä menee nyt ajattelemattomuuttamme halki poikki ja pinoon? Mikä on tämän ajan taistolaisuutta? Mikä aikamme DDR-arkkitehtuuria? Olemmeko rahan kiilto silmissä kadottaneet isänmaan? Mummolakin myydään kaupan päälle. Hui-hai, tuotanto Kiinaan! Siinä suomalaisen teollisuuden huominen ja muu liiketoiminta Romaniaan tai sopivaan ent. itäblokin maahan. Käki kukkuu kuusikossa, onko Suomi enää entisensä kvartaalitalousvaiheen jälkeen? Mikä meiltä menee vikaan tänä päivänä? Ilmastomuutos? Pystymmekö pelastamaan jotain? Jätämmekö jälkeemme helvetinmoisen jätevuoren? Tässäkö on taitomme ja tietojohtajuutemme? Who knows? Who cares? Antaa mennä. Viedään tuhkatkin pesästä. Sitä on nyt ilmassa.

Ein Kommentar zu “Innovaatiot, Öljy, Facebook, Finlandisierung

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s