Tuulimyllyistä ja Ydinvoimasta Loviisassa

LOVIISAN HARJU

Kiipesimme eilen Loviisan harjulle ihailemaan allemme levittäytyvää idyllistä, vihertävään kaapuun pukeutuvaa, kohta neljän ydinvoimalan / -reaktorin kotiseuduksi hakeutuvaa kaupunkia. Jokaisella kolikolla on toinen puoli. Svartholman linnoituksen läheisyydessä, Fortumin kaksi nykyistä ydinmyllyä jauhavat sähköä yritysten ja yksilöiden tarpeisiin. Ydinjätteet upotetaan kallioperään, jätteiden käsittely on edelleen ratkaisematon ongelma. Tarjoamme tuleville sukupolville haasteen, saas nähdä miten käy? Ehkä niistä tehdään matkamuistoja jonain päivänä; tiedä häntä.

PUOLESTA JA VASTAAN

En kuulu ydinvoiman vastustajiin, kuuntelen mielenkiinnolla jopa maailmanlopulla pelottelevia.We only live twice! Ydinvoimasta sietää keskustella, potentiaalisia ongelmia ei kannata siivota maton alle. Hiljainen hyssyttely ei palvele ketään.

Mitä sanoo Wikipedia? ”Ydinvoimaa käytetään hyvin vaihtelevissa käyttötarkoituksissa voimalaitoksista sukellusveneisiin ja satelliiteista majakoihin. Ydinpolttoaineen suuri energiasisältö mahdollistaa toisaalta suurten energiamäärien tuottamisen pienillä materiaalivirroilla ja toisaalta sallii pitkäkestoisen energiantuotannon ilman tarvetta lisätä polttoainetta.”

TUULIMYLLY

Loviisan harjulla on neljä merkittävää nähtävyyttä: luonto, satavuotias tuulimylly (upea laitos), nuijan muotoinen vesitorni (ruma betonimöhkäle) ja Kukkustein näköalatorni (Belle epoque). Pidän harjun hienosta hongikosta, tunnelmasta. Kävelemme täällä usein, mutta liikkua pitäisi vieläkin enemmän.

Minulle luettiin illalla tarinaa kirjasta, miksi ranskattaret ovat niin hoikkia? Ranskalaiset liikkuvat paljon, nimenomaan kävelemällä. Yllättävää. Verrattiin amerikkalaisiin, jotka liikkuessaan kävelevät vain 10 %. Ranskalaiset kolme kertaa enemmän. Se selittänee ranskattarien solakkuuden? Tämä liittyy pyrkyyn lisätä henkilökohtaista energiakulutusta. Kesällä tulee liikuttua enemmän.

RANSKA TOINEN KOTIMAA

Ranska oli meille pitkään toinen kotimaa. ”Ydinvoimaa pidetään useissa maissa jatkuvaan, mittakaavaltaan suureen sähkönkulutukseen sopivana energiamuotona. Esimerkiksi maailman ydinvoimajohtajamaa Ranska tuottaa 78 % kaikesta sähköstään ydinvoimalla”, kertoo Wikipedia.

PARIISI

Viimeeksi, Pariisissa ollessamme kävelemme 5 – 10 kilometriä päivässä. Kävellen metroon, keskustan tavaratalot, metroasemien sisäiset siirtymät, Champs Elysé, Louvre, Eiffelin upeassa puistossa. Aina paljon jalkasin liikkeellä. Eiffel-torniin emme ole koskaan kiivenneet jalan, mutta kaikissa Pariisin vanhoissa taloissa ei ole hissejä. Viimeksi vuokrasimme upean kiinteistön talosta, jossa hissi oli liian ahdas kahdelle hengelle. Kävelimme portaat ylös ja alas monta kertaa päivässä; kuudenteen kerrokseen. Ehkä kirja oli oikeassa. Mitä Kone sanoo tästä?

VIIDETTÄSATAA YDINVOIMALAA

31. joulukuuta 2005 maailmassa oli yhteensä 443 sähkövoiman tuotantoon käytettävää ydinreaktoria kaikkiaan 31 eri maassa”, jatkaa Wikipedia. Suomen osuus on vielä vähäinen. Kuudetta laitosta rakennetaan, E-ON osti Loviisasta 250 hehtaarin maa-alueen ydinvoimalan rakentamista varten. Fortumin hallinnassa on kaksi reaktoria, jotka sijaitsevat Loviisan edustalla, Hästholmenin saarella.

SUOMESSA KOHTA KUUSI LAITOSTA

Tällä hetkellä Suomessa on neljä kaupallista ydinreaktoria. Vuonna 2005 ne tuottivat 26,3 % Suomessa käytetystä sähköstä (Energiateollisuus, Energiavuosi 2005). Suomessa ydinvoiman käyttöaste on tyypillisesti ollut yli 90 %. Lisäksi Espoon Otaniemessä on pieni Triga-tutkimusreaktori. Viidettä kaupallista reaktoria rakennetaan Olkiluodossa. Loviisaan on tällä kertaa tarjolla kahden erillisen yhtiön reaktorit. Saksalaisten omistaman E-ON’in ideana on ilmeisesti rahdata sähköä merikaapelin kautta Loviisasta Saksaan. Ruotsissa on kymmenen ydinvoimalaa.

TAVARATALOT PURURADOIKSI

Tajusin jotain tavarataloista. Nykyaikaiset hehtaarihallit palvelevat kävelevää ihmistä. Kirjoitin päivänä muutamana ”Kauppakeskuksista ja Kiinteistöistä” ja tajusin vasta äsken, että niitähän voi Suomessa käyttää ostamisen lisäksi myös pururatoina. Kävellään ranskalaisten tavoin isoissa ostoskeskuksissa ja kulutamme ylimääräisen energian, joka syntyy tietokoneen ääressä jatkuvasti istuville. Kaikillahan ei ole käytössä Loviisan komeaa harjua. Ylös, ulos ja lenkille.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s