Cybermilitantit Ranskan Vaaleissa

« Les Cybermilitants sont les grandes gagnantes de cette présidentielle », kirjoittaa Le Monde 24 Avril 2007.

LE TERRAIN POLITIQUE VIRTUEL

Ranskan presidenttivaaleissa blogiavaruudessa seikkailevat, suutaan soittavat ruohonjuurijournalistit, cyber-kommentaattorit, vastaan ja puolesta kirjoittavat ovat nousseet merkittävään asemaan kampanjoinnissa. ”Militantit bloggaajat“ ovat hankkineet itselleen paljon näkyvyyttä ja lukijoita. Monet politiikkaa aikaisemmin passiivisesti sivusta seuranneet ovat löytäneet itselleen kanavan itsensä ilmaisemiseksi.

L‘ ACTION POLITIQUE SUR INTERNET

Ranskalaisten vaaleja pidetään myös demokratian voittona. Edellisellä kerralla Le Pen pääsi yllättämään, pudottamalla sosialistien professori-puoluejohtaja Jospinin toiselta kierrokselta, laimean vaali-innon ja matalan äänestysaktiivisuuden takia. Chirac valittiin, tuloksena jähmettynyt Ranska, joka ei löytänyt suuntaansa. Tällä kertaa puolueet ovat onnistuneet aktivoimaan äänestäjiäään ennen näkemättömään taistoon. Toisen kierroksen kiivain vaihe alkaa ensi viikolla.

LE TEMPS POLITIQUE ET MÉDIATIQUE

Ratkaiseva toinen kierros kertoo, nouseeko valtaan äärioikeiston sanankäyttöä myötäilevä, räyhääjän maineen hankkinut, ministeritoveriaan turpaan vetävä Sarkozy – tai eliittikoulun kasvatti, naiselliseen viehätysvoimaansa vetoava, ulkopoliittisesti kokematon, mutta sosialistien 35 tunnin perinnettä jatkava Royal. Ranskalaiset toivovat muutoksen tekijää. Miltä suunnalta muutoksen tuulet puhaltavat? Veikataan, että oikeisto vetää tälläkin kertaa pidemmän korren. Mitterandin pitkä valtakausi on menneisyyttä. Hän vastusti kulisseissa Berliinin muurin murtumista, koska pelkäsi Saksan nousevan EU:n ykkösvaltioksi, ei vaan taloudellisesti, mutta myös politiikan raskaansarjan vaikuttajana. Näin on käynyt. Ranska ei enää ole entisensä.

LA PAROLE DE MILITANTS DE FAMILLIES POLTIQUES DIFFÉRENTES

Cybermilitantit ovat tuoneet vaalikeskusteluun uuden ulottuvuuden. Ahkerasti kirjoittava, monilukuinen bloggareiden armeijakunta ruotiin kampanjatoimistojen puulta maistuvia viestejä, ruotivat ja purkavat perinteisen median kryptisiä vaalitarinoita.

L’AUTRE CAMPAGNE

Blogospheren agit-prop ryhmittymiä löytyy nyt puoluekentän molemmilta laidoilta; aikaisemmin aktivistien ylivoima oli vasemmalla laidalla, mutta suurta suuta pitelivät myös Le Pen’in kannattajat. Meidapeli jatkuu. Ségolène Royal ja François Bayrou eivät keskustele lauantaina televisiossa. Puhutaan kulissien takaisesta painostuksesta. Sarkozyn tukijat haluavat vastaavan määrän media-aikaa.

Ei pääse Sarkozy’kään vähällä. Kovasanaista, maahahnmuuttajia roskaväeksi kutsuva Sarkozyta moititaan median rakentamaksi kuplaksi, joka valtaan päästyään ei takaa hyvää Ranskalle. Onneksi emme ole äänestämässä, emmekä näe kuplan puhkeamista.
LA BLOGOSPHÈRE MILITANTE

Tämä ruutujen ja hiirien vallankumous näkyy ja kuuluu (webcast ja podcast) Ranskassa. Suomalainen vaalibloggaaminen jäi meillä viime kuussa laimeaksi ja kokeilevaksi. Enteitä blogien tulosta saatiin jo viime vuonna presidenttivaalien aikana. Näkyvin hyödyntäjä oli melkein-presidentti, Sauli Niinistö. Ranskan älyköille Sarkozyn mahdollinen valinta ei ole mieleen. Royalen nähdään jatkavan soisalistien vanhaa linjaa, mikään ei muutu, Ranska ajatuu Chiracin jälkeisen pysähtyneisyyden jälkeen entistä syvempään taantumaan. Kuka tietää? Kansa valitsee. Kamppailu jatkuu kiivaana.

Ranskan Vaalit 2007 1. Kierros

Ensimmäisen kierroksen aluejako.

Royalen valinnan jälkeistä aikaa kuvaileva bloggaaja ennakoi Ranskan siirtymistä saattohoitovaiheesen. „There would be a soporific sweetness in the air, of kind intentions, of intentions that are like those of a nurse that hasn’t anything more to offer than end-of-life care, until that moment when the soft, sweet, and ultimate sting of euthanasia must come.“ Writes Guy Millière on the French election.

Le Monde: „Jeudi 26 avril 21 heures : „Nicolas Sarkozy se comporte comme le Berlusconi français, considérant que les médias sont à sa botte“, déclare Arnaud Montebourg (PS) à l’AFP.“

Violent discours de Nicolas Sarkozy contre Ségolène Royal et François Bayrou

LEMONDE.FR avec Reuters | 28.04.07 | 08h11 • Mis à jour le 28.04.07 | 08h58

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s