Wikipediassa 2047 Kirjoitti Virginia Tech Verilöylystä

Virginia Techin verilöyly Wikipediassa

Vieras saapui luoksemme Pariisin ja Frankfurtin kautta. Juttelimme automatkan aikana Vantaan kentältä Loviisaan blogeista, Ranskan vaaleista, sosiaalisesta mediasta, ilmaston lämpenemisestä, kansalaisjournalismista sekä Herald Tribune artikkelista, joka käsitteli Wikipedian kaaottista mutta tarkkaa online raportointia Virginia Tech murhenäytelmästä.

Yli kaksituhatta (2047) kirjoittajaa osallistui surullisen tarinan rakentamiseen; sähköisen tarinan kerrontaan ja yksityiskohtien tarkistamiseen. Wikipediassa julkaistiin laadukasta ja ajankohtaista tietoa. Sivuston tiedot kiinnostivat maailmanlaajuista lukijakuntaa. Ihmiset kaipasivat tarkkaa tietoa tapahtumien kulusta.

Herald Tribune writes:”Imagine a newspaper with more than 2,000 writers, researchers and copy editors, yet no supervisors or managers to speak of. No deadlines; no meetings to plan coverage; no decisions hand down through a chain of command; no getting up on a desk to lead a toast after a job well done.

Herald Tribune kertoi, että kaaosta hallittiin tavalla, joka teoriassa ei ole mahdollista. ”Wikipedian tuotantomalli toimii van käytännössä”, toteaa Miikaa Ryökäs, 22-vuotias turkulainen tietotekniikkaopiskelija, joka osallistui Virginia Tech raportin rakentamiseen. Hän panoksensa oli viisitoista tuntia kirjoittamista, tietojen tarkastamista ja korjauksissa hävinneiden oikeiden tietojen hakemista ja uudelleen julkaisemista.

Wikipedian Virginia Tech sivuilla vieraili kahden päivän aikana 750 000 lukijaa. Tarinaa päivitettiin jatkuvasti, yksityiskohtia lisättiin, kertomusta korjattiin, virheitä poistettiin. Kirjoittajat nimittävät itse itsensä tehtäviin, kukaan ei pomottanut valtavaksi paisunutta tiimiä. Joukosta löytyi faktojen tarkastajia, kieliasun korjaajia, kuvatoimittajia, tarinoiden taustoittajia.

Sama ilmiö on toistunut useita kertoja. Etelä-Aasian Tsunamin aikana vuonna 2004 Wikipedia kertoi tapahtumien kulusta, Lontoon pommituksesta raportoitiin vuonna 2005 tarkkoja tietoja minuutti minuutilta. Hurrikaani Katariina jne.
Kuitenkaan kukaan ei todellisuudessa nouse prosessin johtajaksi. Wikipedia on ilmiönä uutta Internetiä.

4 Kommentare zu „Wikipediassa 2047 Kirjoitti Virginia Tech Verilöylystä

 1. Wikipedia on totta tosiaan upea konsepti. Ja kumma kyllä, toistaiseksi säästynyt „cybertöhrijoiltä“, so. hörhöiltä, jotka vain spammaavat jotain sekavia tai asiattomia. Hehän monet hienot asiat pilaavat.

  Täällä Kiinassa opiskelijat ovat alkaneet tiedottaa itsestään ja ajatuksistaan rakentamalla interaktiivista tarinaa samantapaisella periaatteella. Aika siivolta tarina ainakin toistaiseksi vaikuttaa, joten hallituksen ei tehkä arvitse passittaa kirjoittajia työleireille.!Kaikki tietysti koettavat lukea yhtä ja toista „heikkoa signaalia“ rivien välistä. Tarina on myös englanniksi amerikkalaisella serverillä täällä: http://www.kremtrekker.com/

 2. Herald Tribune International artikkelissa kerrotaan Wikipedian editointiprosessista. 2047 joukossa on tietenkin töhrijöitä, rasististen kommenttien kirjoittajia, virheellisten tietojen välittäjiä ja sensationalisteja, mutta kirjoittava ja editoiva joukko siivoaa sisältöä ja pitää kurissa roskaajia. Olen itse ajoittain käyttänyt Wikipediaa ja opin nopeasti kirjoittamaan sääntöjen mukaisesti. Meillä (KK-Net) on myös oma wiki-sivusto, jossa manageeraamme kansainvälistä kontaktiympäristöämme. Käytämme sitä työkaluna. Mielenkiintoisinta wikipediassa on joukkovoiman organisoituminen ja motivoituminen laadukkaan lopputuloksen tekemiseen. Tekijöitä ohajaa „mikä tuntuu hyvältä“ ajattelu.

 3. Tuota kait internet voi parhaimmillaan olla: faktoihin perustuvaa tiedonvälitystä.

  Mietin vain sitä, että miten tuollainen laaja kokonaisuus jäsentyy. Onko mukana esimerkiksi osallistuneiden omia kuvauksia: tällöinhän tapahtumapaikkoja täytyy olla useita; onko ne kaikki samalla aikajanalla vai onko kertomuksia useita? Täytyy käydä lukemassa juttu. Käsittääkseni wikipedia antaa tekniset mahdollisuudet.

  Mitähän tästä maailmasta tulee, jos joukkovoima organisoituu ja motivoituu asioiden ympärille, eikä enää ole mielipideohjattavissa…

 4. We are the world. Käytän / käytämme wikiä (useita) monimutkaisten asioiden ylläpitoon ja projektien hallinnassa. Yllättävintä on, että sivut pysyvät siisteinä, vaikka niitä pystyisi joku töhrimäänkin. Esimerkki projekti wikistä:

  http://www.digitalvillages.net/global.htm

  Wikipedia viittaa tietenkin maailman suurimpaan encyclopediaan. Olen kirjoittanut ja käyttänyt erilaisia wikejä, mutta en osallistu aktiivisesti Wikipedia sisällöntuotantoon.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s