Venäjän Pyöreän Puun Tulli 20 – 25 euroa

MENNÄÄN METSÄÄN

Metsäteollisuus r.y. toimitusjohtaja Anne Brunila kommentoi tänään Venäjän aikeita nostaa pyöreän, jalostamattoman puun tullia 20 – 25 euroa per kuutio. Toteutuessaan tämä korotus johtaa Venäjältä tuotavan raakapuun tuonnin tyrehtymiseen.

TUONTIPUUN OSUUS NELJÄNNES

Suomen metsäteollisuus tuo 17 – 18 miljoonaa kuutiota puuta vuositasolla eli noin viidennes (20%) raaka-ainehuollostamme on riippuvainen Venäjältä saatavasta puusta. StoraEnson tehtaalle tuodaan puuta myös Brasiliasta. Tuonnin minipuolistamista harjoitellaan. Voimmehan tuoda sellua muualta. Venäjällä on valtavat metsävarat ja markkinat (EU) ovat lähellä. Venäjän omat tarpeet kasvavat.

KAAKKOIS-SUOMI

Tulli iskee erityisesti Kaakkois-Suomen metsäteollisuuteen. Brunilan mielestä Suomi selviää tästäkin uhasta, jos ryhdymme talkoisiin. Tehtäviä riittää:

 1. Metsänomistajilta toivotaan maltillisuutta
 2. Meidän metsistä saadaan pitkäjänteisellä työllä ulos 10 – 15 miljoonaa lisäkuutiota
 3. Logistiseen ketjuun pitää panostaa: metsätiet, rautatieverkosto, korjuu- ja kuljetusketju
 4. Tuotannon rakennetta joudutaan muuttamaan: koivua ei löydy meiltä riittävästi kirveelläkään

NEUVOTTELUT JATKUVAT

Tilanne saattaa muuttua, jos ja kun Venäjä hyväksytään WTO:n jäseneksi. Toisaalta päätös tullien korottamisesta on tehty ja Venäjä tavoittelee investointeja rajan toiselle puolelle. Suomalaiset metsäyhtiöt harjoittelevat jo Venäjällä. UPM:llä on iso saha, StoraEnso suunnittele 500 miljoonan euron investointia Novgorodin alueelle. IKEA:lla on puunjalostustoimintaa Karjalassa. Venäjä haluaa lisää investointeja. Joku tulee investoimaan. Ovatko suomalaiset ensimmäisten joukossa? 70-luvulla suomalaiset lähtivät kokeilemaan onneaan Kanadassa (Kitimat). Eurooppaan upotettiin 80-90-luvulla rahaa. Nyt olemme Kiinassa, Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Venäjä on nurkan takana. StoraEnson osti tehtaita Amerikasta. UPM yritti, mutta luopui onneksi ajoissa suurkaupasta.

UUSI SELLUTEHDAS

Uusi sellutehdas on miljardi-investointi. Toteuttaminen edellyttää pitkäjänteistä sopimusta raakapuun saannista. Toivomuslistalla on logistiikan kehittämistä, metsäteitä, rautatiekuljetusten parantamista, Pohjoismaisten korjuumenetelmien käyttöönotosta, investointisuojaa yms.

VENÄJÄN PUUVARAT

Venäjällä on valtavat raaka-ainereservit. Oletettavasti sinne mennään, suomalaiset eivät halua päästää ulkomaalaisia sotkemaan omaa takapihaansa. Paineet metsäteollisuuden rakennemuutoksen jatkamiseksi jatkuvat.

OMAT VAIHTOEHTOMME

 1. Tuotantorakenteen muutos
 2. Älypaperia
 3. Paperista tuotettavia näyttöjä
 4. Painettua elektroniikkaa
 5. Biojalostomoiden kehittäminen
 6. Korkean jalostusasteen tuotteet
 7. Innovaatiotoiminta ja bioraeaktoreiden rakentaminen
 8. Osaamisen myyminen, luova talous, asiantuntijapalvelut, metsäalan palvelut

PAAVO VÄYRYNEN

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen totesi kello 16 uutisissa, että puutulleista neuvottlee EU, joten näin homma etenee.

MARKKINAT JA PÖRSSI

Suomi on kokoonsa nähden metsäteollisuuden suurvalta. Miten tämä vaikuttaa markkinoiden luottamukseen ja sijoittajien tulevaisuuden uskoon?

3 Kommentare zu „Venäjän Pyöreän Puun Tulli 20 – 25 euroa

 1. Vain huonoja vaihtoehtoja:
  1) Tuotantoyksikkö voidaan siirtää Suomesta Venäjälle. Ongelmana on vain se, kuka sen tehtaan omistaa muutaman vuoden päästä? Tehtaan toimintaa voidaan Venäjällä hankaloittaa vaikka kuinka.
  2) Tulevat voitot tehdään varmasti mainitsemillasi älykkäämmillä korkean teknologian ratkaisuilla. Ongelma on se, että tavallista uudehkoa kapasiteettia on Suomessa helkatisti. Pitäisihän nekin investoinnit kuolettaa.
  3) Venäjällä on sellainen mentaliteetti, että nehän voivat saada päähänsä vaikka poltaa ihan kaikki metsänsä ennemmin kuin myydä Suomeen. Paljonhan ovat polttaneetkin…
  4) Julkinen sektori on tässäkin asiassa nukkunut. Väheneviä puuvaroja pitäisi käyttää lämmitykseenkin, ympäristöjärjestöt ovat vapaasti saaneet luoda mielikuvaa maailmalla, että Suomessa on metsät loppumassa ja metsäverotus on tehty vähemmän puun myyntiä kannustavaksi / pakottavaksi http://vanhanaikainen.blogit.kauppalehti.fi/2007/03/01/metsaverotuksen-keppi-ja-porkkana/

 2. 1. Koneita ja laitteita on viety Kiinaan ja muualle
  2. Innovaatioiden muuttaminen isoksi rahaksi on vaikea tehtävä
  3. Venäjä on suurvalta ja pakottaa investoimaan: vertaa öljyteollisuuteen
  4. Palamme arkeen

  Paineen alaisena syntyy uusia ratkaisuja. Metsäteollisuus on konsolidoinnut ja koonnut munia / tehtaita yhteen koriin. Volyymia on tavoiteltu. Innovaatiot syntyvät yleensä pienmmissä yksiköissä. Missä ovat metsäalan autotallit? Tarkoitan niitä firmoja, jotka kehittävät uusia prosesseja.

 3. Ehdotan, että tämän ongelman ratkaisemiseksi Suomen kaakkoisrajaa siirretään vapaaehtoisesti 15 kilometriä luoteeseen. Vastineeksi voisimme varmaan ottaa 3 kertaa suuremman alueen Karjalan metsistä.

  Loppuuhan sekin ongelma.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s