Biodieseliä puusta ja muusta

Olen tutkinut Biofuels (biodiesel, ethanol) voittokulkua maailmalla. Suomen suurimmat metsäjätit ovat molemmat ilmoittaneet piloteistaan ja tuotantomittakaavan hankkeistaan. Euroopassa tavoiteltiin biodieselille jopa 20 % osuutta vuoteen 2020 mennessä. Tästä tavoitteesta ehkä hiukan lipsutaan, mutta kyseessä on iso muutos biopolttoaineiden suuntaan. Biodiesel muuttuu kannttavaksi, kun öljytynnyrin hinta ylittää 55 dollaria.

  • StoraEnso ja Neste Oil ovat sopineet yhteistyöstä
  • Ensolla on oma Biofuel ohjelmansa
  • UPM Kymmene on ilmoittanut omasta strategiastaan

Tässä asiassa Eurooppa kulkee eturintamassa. Nostan hattua. Strategia on kohdallaan, hankkeita on vireillä joka puolella. Mutta on ollut jännittävää seurata, miten markkinatalouden mallimaassa, USA:ssa, asiaa ajetaan innostavilla seminaareilla ja ruohonjuuritason kampanjoinnilla. Presidentti Bush ja muut poliitikot ovat innostuneet biodieselistä. Alan innokkaimpia kannattajia on country ja bluegrass mies Willie Nelson.

Nyt ois aika taiteilijoiden kaivaa esille kitara ja „mä oon rekkamies“ kaltaiset rallit. Neste maalatkoon vihanneksia ja vihreitä puita tankkiautojensa kylkeen. Tiikeriä tankkiin sloganin sijasta „Puuta ja porkkanaa pensan sijasta.“

„Sekä UPM-Kymmene että Stora Enso etsivät uutta liiketoimintaa biodieselistä. Energian hintojen nousulle ei näy loppua. Niinpä metsäyhtiöille on mitä terveellisintä hivuttaa bisneksiä energian suuntaan. Menee kuitenkin vuosia, ennen kuin biodieseleuroja virtaa metsäyhtiöiden osakkeenomistajille.“ Näin asiaa kommentoi Esko Ranta Taloussanomat artikkelissaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s