Leipä on pieninä palasina maailmalla

Maailma on litteä, väitetään. Ehkä? Vientimiehen näkökulmasta maailman markkinat ovat muuttuneet mutkikkaammiksi.

INVESTOINNIT OSAAMINEN JA TEKNOLOGIA

Nuorten osaamisesta oli kirjoitus Hesarissa viikonloppuna. Makrotason tuottavuuteen työvoiman laatu vaikuttaa ällistyttävän vähän. Professori Matti Pohjolan mukaan vain kymmenesosa tuottavuuden kasvusta johtuu työvoiman laadusta, mutta 30 prosenttia investoinneista ja 60 prosenttia teknologian kehityksestä. Pitäisikö tutkia firman työkalut ja vempaimet? Ovatko varmasti viimeisen päälle tuottavuutta edistämässä? Professori Pohjola on pitkään ihmetellyt palvelualojemme heikkoa tuottavuutta USA:n verrattuna. Remontoitavaa riittänee ilmeisesti sekä julkisella että yksityisellä puolella.

 1. Investoinnit
 2. Osaaminen
 3. Teknologia

360 ASTETTA MAAILMALLE

Kirjoitin Susan blogiin yhden miehen komiteamietinnön tulevaisuuden politiikasta: Millaiset kysymykset suomalaisia huolestuttavat ja mietityttävät? Nyt menee keskimäärin ja tilastojen valossa hyvin, ei kaikilla, mutta yleistunnelma on optimistinen. Moni suomalainen on vaurastunut. Teollisten työpaikkojen siirtyminen ulkomaille huolettaa. Editoin kirjoitusta hiukan ja tuon tähän muutamia lisäpiirteitä.

PALVEUT TYÖLLISTÄVÄT?

Kunnalliset ja yksityiset palvelut työllistävät niin kauan kun viennistä tulee rahaa riittävästi, mutta mitä tapahtuu, jos ja kun minilama iskee? Kuntien verotulot laskevat ja yksityisten palvelujen käyttö yskähtelee. Kauppahalleja kaatuu kasapäin. Suomi kaipaa uutta teollisuuspolitiikkaa. Maamme tarvitsee metsän, metallin ja Nokian (elektroniikan) rinnalle entistä monipuolisemman ja innovatiivisemman yritysrakenteen. Vaaleissa harvat ehdokkaat (puolueet) kurkottelivat tulevaisuuteen. Lupauksissa tarrauduttiin menneiden hyvien aikojen konsepteihin. Hyvinvointivaltio, yhteiskunnan palvelut ja jakovara; hyvä ettei luvattu siltarumpuja ja sorateiden päällystyksiä; ehkä luvattiinkin.

HOIVAA JA HUOLENPITOA

Miten noista repäisee vienti euroja ja tulorahoitusta palvelujen kustantamiseen? Ymmärrän hoivan tarpeen ja huolenpidon merkityksen. Jokainen tajuaa; oikealta vasemmalle. Nyt on aika kehittää moottoria, joka venettämme kuljettaa. Nykyisellä Evinrudella on jo ikää. Pitäisi innovoida uudenlaista tuulella ja jätteillä käyvää prutkua, joka antaisi lisävauhtia kansainvälistymiseen ja säästäisi energiaa. Energiakulutuksemme, ekologinen jalanjälkemme on hirmuisen suuri. Luovan talouden mahdollisuudet ovat olemassa, mutta nyt niistä puhuvat, propellipäät, filosofit ja muutamat pehmotodellisuudesta jotain ymmärtävät konsultit. Useimmille ”Blue Collar Global Operations” haalariporukan globaalitalous on täyttä hepreaa. Konkreettinen on vielä haussa.

LEIPÄ ON PIENINÄ PALASINA MAAILMALLA

Ehdottaisin innovaatioseminaaria, johon kutsuttaisiin kavereita Euroopasta ja muualta (Living Labs, Ferranin hankkeet yms.) Pulleat purjeet ja myötätuulta tarvitaan. Seminaarin jatkeeksi luodaan pitkäjänteinen tuotekehityshanke, jolla haetaan uutta potkua ja tulevaisuuden suuntaa, joka lähestyy maailmaa 360 asteen näkökulmasta ja moniammatillisesti, yhteistyötä tehden. Maailma on avoin ja mahdollisuuksia tarjolla, meidän on mentävä moneen suuntaan samanaikaisesti. Yhtä ainutta hyvää hunajasarvea ei ole näköpiirissä. Leipä on pieninä palasina maailmalla. On poimittava murusiakin lattialta. Tämän tosiasian kanssa on tultava entistä paremmin toimeen. Suomi on sidoksissa maailman menoon. Tulevan suunnan avainsanoiksi kelpaavat kansainvälinen yhteistyö.

4 Kommentare zu „Leipä on pieninä palasina maailmalla

 1. Kalevi Sorsalta tingattiin aikoinaan Hawk-harhoitushävittäjien vastakauppojen toteutumisesta. Toimittaja sanoi vähättelevästi, että yksi miljoona sieltä ja pari milliä tuolta. Sorsa vastasi tuolla lauseella „Leipä on pieninä palasina maailmalla.“

  Voi olla, että integroitunut metsäteollisuus ja ay-liike ovat molemmat olleet loistavia yritteliäisyyden tappajia. Paljon pääomaa on satsattu yhteen tuotteeseen paperiin, ja riittävästi koneellistettuna paperia on voitu tehdä pienellä työväellä, jolle on voitu tarpeeksi maksaa ja palkata vielä henkilöstöpäällikkö riitelemään tupakkataukojen pituudesta.

  Pienyrittäjältä jää se ensimmäinenkin ulkopuolinen palkkaamatta, ja sen mukana moni pieni, mutta käytännöllinen innovaatio jää yrittäjän pöytälaatikkoon.

 2. Viittaat metsäteollisuuten. Olen seurannut menoa Pohjois-Amerikassa. Siellä suljetaan vanhoja myllyjä surutta. Suomalaiset panostivat vielä näkyvästi 90-luvulle asti metsäteollisuuden kapasiteettiin, koneisiin ja laitteisiin. Sen jälkeen on tehty korjaavia kunnosspitoinvestointeja. Mutta nyt on edessä uusi vaihe. Paperinvalmistajat myöntävät Internetin aidoksi kilpailijaksi. Näkehän sen jokainen omassa taloudessaan. Aikoinaan tilasimme lukuisia lehtiä, nyt kaikki tieto tulee verkon kautta. Telkkarikin on jäänyt vähemmälle.

  Gloomy News from US and CDN
  http://kk-net.blogspot.com/

  „The high costs of operating the mill are an on-going concern. The long-term outlook for the mill is still very much in doubt.“ Is just an example of mill related statements from North America.

  Paper Mills are admitting that Internet, blogs and electronic media is having an impact. Newspapers are declining. The advertising media message is now googled and yahooed. We are moving away from paper and towards electronic media.

  What will be the future of Pulp and Paper? Where can we find the next big thing?

 3. Minusta sekin, että innovaatioista (ja yrittämisestä) ylipäänsä puhutaan ääneen, samoin kuin se, että sanotaan julkisesti ja monella suulla, että satsaaminen vain metsäteollisuuteen ei Suomea pelasta, minusta jo nämä ovat positiivisia signaaleja.

  Ketä tuonne konferenssiin kutsuttaisiin?

  Ja toisaalta, ehkä pienimuotoisemmat yrittäjyyssessiot toimisivat paremmin. Minun mielestä tulevaisuus on sekalaisten seurakuntien löyhiä yhteenliittymiä. Hyvänä esimerkkinä tämä blogiyhteisö. Joka ainakin minulle tarjoaa ajattelemisen aihetta kiitettävästi.

 4. Sinä, minä, pressolaiset ja Hentun Liisa. Ajattelin, että voisimme tässä Presso porukassa kehittää ns Mashupin tai UnConferensin, jossa näitä kysymyksiä lähestyttäisiin aivan uudella tavalla. Ei mikään perinteinen seminaari vaan sellainne, jossa osallistujat ovat kaikki mukana tekemässä. Ei katederilta puhmista, vaan workshopeja ja työpajoja, joissa pyritään yhteisesti uusien oivallusten avaamiseen ja jatkotoiminnan mallintamiseen. Mitä ajattelet?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s