Meizu + Nokir = Apple + Nokia

UUDEN AJAN KYNNYKSELLÄ

Eräs asiakkaistamme palasi hiljattain Guangdongista, Hong Kongista ja Shanghaista ja kertoi Kiinan kaupunkeihin vyöryvästä kiinalaispuhelinten tulvasta. Olin sitä ennen kirjoittanut artikkelin Meizusta, joka imitoi Applen iPhonea. Reilu viikko myöhemmin Mobile Monday kertoi Nokir E828:sta joka on kulkenut samoja kehityspolkuja kuin Nokian N73.

KISSA JOTA KOPIOITIIN = COPYCAT? 

Meizu tullee markkinoille ennen iPhone, mikäli Applen lakimiehet eivät keksi keinoa pysäyttää jakelua omilla konsteillaan. En osaa ennustaa, miten tässä käy. Tuskin tulos on yhtä laimea kuin Ciscon ja Applen iPhone Trademark kiistassa. En myöskään tiedä Nokian toimista ns. Copycat valmistajia vastaan. Muskeleita ja lakimiehiä löytyy molemmista puulaakeista, mutta taipuuko kiinalainen lainsäädäntö? Onko kamppailusta hyötyä? Johtaako se vain näiden tuntemattomien merkkien / brändien tietoisuuden nousuun kuluttajien keskuudessa.

TUOTEKEHITYS SIIRTYY SEMANTTISEMPIIN SFÄÄREIHIN 

Onko ainut keino kiihdyttää tuotekehitystä ja edetä sellaisilla rintamilla, joissa kopioiminen ei ole yhtä helppoa ja nopeaa? Pitääkö tuotekehitystä viedä toisenlaisiin rajapintoihin? Tuleeko valmistajien ja operaattorien yhteispelistä seuraava tuotekehityksen ja valta-aseman säilyttämisen kohde? Ehkä? Onko kiinalaisesta valmistuksesta kehittymässä Akilleen kantapää?

HYVÄT NÄYTÖT JA HINTA 1/3-OSA

Juttelemme Alf S. kanssa kiinalaismallien invaasiosta suurkaupungeissa 1.3.2007 Loviisassa ja mietimme kahvikupposen (ei Pressoa) yli mitä tämä tarkoittaa suomalaisen teollisuuden kannalta. Pohdimme vähän muitakin asioita, mutta on syytä rupatella myös tästä asiasta. Jokamiehen „Janne Sibelius Mobile“ saattaa kohta muuttua todeksi. Nokian ja Applen lisäksi, jokainen meistä voi tilata itselleen „omalla nimellään tai firma-logollaan“ brändätyn kännykän. Tuotantotekniikka ja tarjonta ei enää aseta sille rajoja. Ehkä odotettavissa on Gadget puolen brändien merkityksen väheneminen? Alemman hintatason ja keskiluokan multimediapuhelimia myydään jatkossa entistä enemmän hinnan perusteella. Niille, joilla on tuohta riittävästi, valmistetaan tietenkin helmiäissimpukoita ja superlittanoita, laajanäyttöisiä, joita voi kosketella manikyroiduilla sormenpäillä. Näin se maailma muuttuu.

 EI HÄTIÄ MITIÄ!

Tähänkö loppuu suomalaisten menestys hight-tech rintamalla? Panevatko kiinalaiset meillä riispuikot kurkkuun ja kohta kännykkäbisnes on soronoo? En usko. Nokia on aina ollut muuntautumiskykyinen. Siirtyminen kuidun hinkkaamisesta (hiokepaperi) elektroniikkaan ja lopulta kännyköihin on edennyt nousujohteisesti. Edessä oleva muutos on tietenkin Keilaniemen porukoiden tietoisuudessa. Ei tässä mitään uutista ole. Nokian ei kannata näistä asioista metelöidä, koska se vetäisi vain kilpailijoita perässään. Julkinen kommentointi „aateloisi“ perässähiihtäjät ja „kiihdyttäisi mielenkiintoa“ niitä kohtaan. Onneksi EU tekee mielenkiintoisia päätöksiä. Kohta tulevat semanttiset kännykät, mutta, tota-noin, se on sitten toinen juttu ja oikeesti vasta muutaman vuoden päässä. Mennään ensin muutamaksi ajaksi laboratorioon.  Mobile Monday jatkaa kohta uusilla paljastuksilla…Nähdään, lähden lentokentälle.

(21 February 2007)A single market for a new generation of mass-market consumer electronics (laptops, mobile phones, digital cameras, TVs…), that can exchange data wirelessly at very high rates over short distances is a step closer. The Commission Decision adopted today outlines the mandatory conditions for using ultra-wideband (UWB) technology in these next generation wireless devices all across the European Union.

Meizu Apple iPhone klooni?

Lauantai, Helmikuu 17, 2007 11.31 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Digi, Uutiset, Helge Keitel, Web 2.0, Trenditehdas

MEIZULTA UUSI PUHELIN   

Ei mikään uutinen. Uusien tuotteiden kloonaaminen on arkea. 29. tammikuuta 2007 amerikkalaiset Endgadget kertoi Meizu nimisestä iPhonen näköisestä tuotteesta, jonka ominaisuudet ovat “lähes identtiset”. Minä sain sen ZDNetistä. Meizun ja Apple iPhonen samankaltaisuudesta keskustellaan. Ihmetellään, miten nopeasti uutuus on luvassa markkinoille.

MEIZU ON PIENI KIINALAINEN YRITYS

Meizu on pieni kiinalainen yritys, joka blogospheren ja foorumeiden mukaan on aikaisemminkin “lainannut” piirteitä Applen muotoilusta. Globaalitalouden copy paste uutuudet eivät elä kauan yksin. Huhujen mukaan, tämä tuote iskee markkinoille ennen Applen iPhone. Toisaalta lakimiesarmeijat hakevat suunnittelusta samnalaisuuksia ja ovat valmiita iskemään: “If there is a case.”

 1. Meizu näyttää samanlaiselta
 2. Meizu on Kosketusnäytöllä varustettu kännykkä
 3. Internet Explorer ja Outlook Express selain ja s-posti Safari ja Mac Mail sijasta?
 4. “I’m amazed this thing is running CE 6 already!” toteaa TFGBD (Google me to contact)
 5. Mobile Guiden kirjoittaa asiasta Ruotsissa
 6. MezuMe “Good things come to those who wait”

Meizu vs. Apple

“An interesting item turned up in Dapreview forums. Supposedly, Meizu has a new PMP in the works – the M8 – bearing a strong resemblance to the Apple iPhone in both form and function. The pics are probably nothing more than concept art, but then again, we wouldn’t be surprised if they were close to the mark. Meizu has a history of borrowing design elements from Apple, as with the M6.”

Nokir E828 on kiinalainen

Sunnuntai, Helmikuu 25, 2007 15.42 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Digi, Uutiset, Helge Keitel, Web 2.0, Trenditehdas

Mobile Monday vahvistaa huhut Nokia kloonien tulosta markkinoille. Apple sai heti julkaisemisen jälkeen seurakseen kiinalaisen iPod kosketusnäyttö muistuttavan mallin, jonka samankaltaisuutta on pävitelty blogospheressä. Nyt Nokian N73 saa kunnian tulla kopioiduksi, imitoiduksi, kloonatuksi… Mutta erojakin löytyy. Nokian N73 on Symbian pohjainen 3G puhelin. Nokir E828 tukee vain GPRS dataliikennettä ja Brando niminen hongkongilainen jälleenmyyjä tarjoaa sitä hintaan 200 euroa. Nokirissa on vain 2 Megapixelin kamera ja N73:ssa 3,2 Mp. Nokirissa on kosketusnäyttö.  

 • Miten ylläpidetään etumatkaa?
 • Uusia malleja julkaistaan jatkuvasti
 • Perinteisten kilpailijoiden rinnalle tulevat imitaatiot

Source: Timo Poropudas, 25 Feb 2007 at 10:31

MOBILE MONDAY 25.2.2007

25 Feb 2007 A Hong Kong electronics reseller Brando is selling a copy of Nokia N73 phone for USD 200. The Chinese copycat phone sports even a logo that resembles Nokia.

There are other differences between the phones besides the price. The Nokir E828 supports only GPRS data connection while Nokia N73 is a Symbian based 3G phone.

The copycat phone is also missing Bluetooth support; it has only 2 mega pixel camera instead of 3.2 mega pixel with Zeiss lens. The Nokir has touch screen while Nokia’s screen is not touch sensitive.

NOKIR E828 clones even the logo

Nokir E828
2.6? touch screen display, high resolution camera, MP3 player with lyric display, full screen MP4 playback, support JAVA games…

3 Kommentare zu „Meizu + Nokir = Apple + Nokia

 1. Kohta kännykän voi „rakentaa“ itse valitsemillaan ominaisuuksilla netin kautta. Viikon kuluttua uunituore kännykkä onkin postilaatikossani. Vähän samaan tyyliin mitä Lego on tehnyt jo jonkin aikaa (voit suunnitella oman Lego setin ja tilata kotiin).

  Eli jotenkin näin:

  1) Valitse käyttöjärjestelmä
  – Symbian
  – Linux
  – Microsoft

  2) Haluatko radion?
  – Kyllä
  – En

  3) Kamera?
  – 2 megapikseliä
  – 3 megapikseliä
  – 4 megapikseliä
  – 5 megapikseliä

  jne.

  Tätä konseptia ei sitten heti tai noin vain kopioda!

 2. […] Humanisti kirjoittaa kännyköistä Tiistai, Helmikuu 27, 2007 15.53 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Digi, Helge Keitel, Web 2.0, Trenditehdas humanisti kommentoi: Maanantai, Helmikuu 26, 2007 11.48 | Terve, olen jälleen remmissä. Blue1 jätti minut rannalle. Vietin yön Pohjanhovissa ja palasin sorvin ääreen kello 15 tänään iltapäivällä. Havaitsin humanistin kommentin eilen, mutta en ehtinyt kommentoida sitä. “Kohta kännykän voi “rakentaa” itse valitsemillaan ominaisuuksilla netin kautta. Viikon kuluttua uunituore kännykkä onkin postilaatikossani. Vähän samaan tyyliin mitä Lego on tehnyt jo jonkin aikaa (voit suunnitella oman Lego setin ja tilata kotiin).” […]

 3. […] Kiinalaisten intoa, kykyä ja nopeutta johtavien valmistajien laitteiden kopiointiin moititaan ja kiitellään blogeissa. On merkkejä siitä, että kopiointi tulee painamaan hintoja alas enemmän kuin suurten mobiilivalmistajien keskinäinen kilpailu. “One industry issue that was not touched on at 3GSM last month was intellectual property and the growing problem of Chinese copycat phones.” I learned, but the interesting thing is that it wasn’t widely reported that the Nokir E828G was presented by Chineese manufacturer at 3GSM in Barcelona. […]

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s