YLE: ilottelun myynti työllistää 15 000

Kuuntelin aamulla radiosta ohjelmaa maan alle hakeutuneesta seksibisneksestä. Ohjelmassa kerrottiin, että alan parissa työskentelee Suomessa 15 000 henkilöä. Minua luku hätkähdytti. Melkoinen määrä väkeä, ajattelin. Kyseessä on kova bisnes, joka toimii suljettujen ovien takana. Tämä ei ole pk-yrittämistä.

Muistaakseni Nokian palkkalistoilla on Suomessa 25 000 ihmistä. Vuoden 2005 lopussa Metson palveluksessa oli 22 178 henkilöä yli 50 maassa. Joten Metso työllistää Finlandiassa vähemmän väkeä kuin S-business.

Viisitoistatuhatta naista ja jokunen mies, en tiedä toimialan henkilöstöpolitiikasta, en työsuojelusta, en pekkaspäivistä. Analyysini etenee vahvasti oletusten varassa. Päätin päivitellä lukuja, jotta saisin itselleni selväksi, miten suureksi toiminta on kehittynyt lintukodossamme. On lottovoitto syntyä Suomeen ja Satumaahan, mutta ei kaikille.

Kerrottiin, että uuden lain myötä, jota en tunne, osa seksialan salakaupasta on siirtynyt pois kaduilta syrjäisiin korpihotelleihin. Näitä on täälläkin. Mutta päällisin puolin toiminta on piilossa, pois silmistä, pois mielestä.

Minkähän kokoisesta bisneksestä on kyse? Päätin tarttua tukkikynään ja ruutupaperiin. Saako tästä alasta selvää? Tietääkö tilastokeskus? Päädyin omiin laskelmiini.

Tätä ovat varmaan jotkut tutkijat selvittäneet tarkemmin haastatteluilla ja syväanalyyseillä. Yritän tässä ynnätä yhteen karkealla haarukalla, miten paljon alalla pyörii rahaa.

  • 15 000 toimihenkilöä x 200 pv = 3 000 000 e (Siis 3 miljoonaa henkilötyövuotta)

Kuvittelen, että osa tekee pätkätyötä, joten laskelmani eivät ole tarkkoja. Vertaan lukuja pikkukaupunkimme asukaslukuun. Meitä on täällä noin 8.000, mikä ei riittäisi alkuunkaan, joten ko. teollisuuden työvoiman varmistamiseen tarvitaan arvioni mukaan yli 100 000 ihmisen kaupunki, jotta työvoimaa olisi riittävästi tarjolla (18 – plus 40), jos koko kaupunki keskittyisi tähän bisnekseen (Las Vegas on keskittynyt viihteeseen, mutta uhkapeli lienee siellä ykkösasemassa)

Seksiliiketoiminta on radio-ohjelman mukaan hajaantunut pitkin maata, jopa maaseudulle. Toiminta on hajautettua ja sitä pyöritetään sammutetuin lyhdyin, ilman logoja ja neonvaloja. Oletettavasti raskasta työtä tekevien miesten osuus on vähäinen. Tämä taitaa edelleen olla naisvaltainen ala. Uusi suomalainen elokuva kertoo luuserimiehestä, joka joutuu palvelualalle ja toistoimiin. Täytyy heti lisätä, että en ole nähnyt elokuvaa, en aio mennä katsomaan, en ole lukenut kurosen kirjaa jne. Aikojen alussa, viime vuosisadalla saastaista Hymyä ei lukenut Suomessa kukaan ja silti se oli Suomen myydyin lehti. ”Hammaslääkärin vastaanotolla vahingossa vilkaisin”, kauhisteltiin. Mutta jatkan analyysiäni.

  • 3 000 000 x 300 euroa / päivä = 900 000 000 euroa (vaihtoehto 1)
  • 3 000 000 x 500 euroa / päivä = 1 500 000 euroa (vaihtoehto 2)

Kyseessä on miljardibisnes, johon oletettavasti liittyy muita liiketoimintamalleja ja lieveilmiöitä: viinaa, huumeita ja kiristystä. Tämän alan virtuaalituotantoa löytyy myös verkosta runsaasti ja silläkin puolella pyöritellään suuria summia.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s