Elintarvikealan brändistrategioista

Kirjoitan elintarviketalojen brändeistä kuluttajan näkökulmasta. Vastan kotitaloutemme elintarvikkeiden ostamisesta ja ruokatarvikkeiden kotiinkuljettamisesta. Olen ruokapuolen logistiikkavastaava. Saan muutaman kerran viikossa kouraani lapun, jossa on tarkkaan lueteltu, mitä kaupasta pitää tuoda. Suullisessa evästyksessä on ohjeita ja vihjeitä, mitä ei kannata ostaa, mikä on terveellistä, missä juustoissa on liian paljon rasvaa ja mitkä leipämerkit eivät meidän ruokapöytään kelpaa.

Meillä kiellettyjen tavaroiden listalle nousevat aika ajoin erään ruokatalon sininen ja toisen samankaltaisen punainen lenkki, koska niissä on ostoslistan tekijän mielestä on „liian paljon suolaa, lisäaineita ja muuta lihottavaa”. Turun sinappi on muistini mukaan „sallittujen listalla“, mutta fazerin sinistä „ei pitäisi“ ostaa, koska suklaassa on liian paljon houkutusta; maistuu hyvältä ja tulee naposteltua ja sitten joutuu polkemaan vimmatusti Tunturin kuntopyörällä lisäkilojen välttämiseksi. Öklön näköisiä, ja samoin liian suolaisia, marinoituja broilerinkoipia ei myöskään pitäisi ostaa, jos vain jotain muuta on lähikaupassa tarjolla.

Mutta, mitkä ovat Raision brändejä? Kun Raisio uudistaa brändistrategiaansa ja karsii kotimaan 19 brändin joukkonsa muutamaan pääbrändiin, niin, mitä nämä heidän brändinsä ovat kuluttajan näkökulmasta? Ulkomailla Raisio on operoinut jopa 30 eri brändillä. Huh! Kallista puuhaa ja kuitenkin kyseisen firman brändimielikuva kuluttajatasolla on lähes olematon. Myönnän tietäväni, että Elovena on suomalainen tuote ja tiedän Benecolista. Elovenaa ostamme silloin tällöin, mutta Benecolia emme tarvitse, kun emme käytä margariineja, emmekä liiemmälti voitakaan. Katsoin Kauppalehden sivuilta yhdistelmäkuvaa Raision pakkauksista. Brändejä? kysyin itseltäni. Kuka ne on määritellyt? Elovena on Raision tekemä? Benecolia yritettiin USA:n ja siitä on ollut paljon puhetta. Tuotteen yhdistäminen Raisioon tai MTK:hon onnistuu pienellä miettimisellä.

Mikä tekee tuiki tavallisen näköisestä tuotepakkauksesta brändin? Talouslehden tai Kauppalehden kuvassa oli kourallinen erinäköisiä pakkauksia, joiden värit ja logot eivät tuoneet mitään erityistä mieleen. Päädyin siihen tulokseen, että Raision tuotteet tulevat meidän talouteen sattumalta, jos ollenkaan, koska niistä ei heijastunut mitään brändiin tai tunnettuuteen viittaavaa. Elovenan pakkaus muistuu mieleen lapsuudenkodista, mutta silloin en tiennyt Raisiosta. Kuvittelin, että sitä tehtiin Vaasan myllyssä.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s